Gündem

HDP, MHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nı Meclis gündemine taşıdı: İstismara maruz bırakılan çocuğun korunması için ne önlemler alındı?

20 Haziran 2022 13:49

HDP Milletvekilleri, MHP Diyarbakır İl Başkanı’nın tutuklanmasının ardından il teşkilatına ilişkin çok sayıda suçlamayı Meclis gündemine taşıdı. MHP Yönetimi tarafından görevden alınan MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, "Çocuğa cinsel istismar" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, Garo Paylan ve İmam Taşçıer ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran MHP Diyarbakır İl Teşkilatı'nda yaşanan ve basına yansıyan “yolsuzluk, rüşvet, cinsel istismar” suçlamalarını Meclis gündemine taşıdı. 

HDP Milletvekilleri, MHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na ilişkin Meclis araştırma komisyonunun kurulmasını talep ederken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergeleri de verdi.

Araştırma komisyonu kurulması talebinde MHP Diyarbakır İl Teşkilatına dair suçlamalar hatırlatıldı. “Diyarbakır’da 7 Aralık 2021 tarihinde MHP Diyarbakır İl Teşkilatının para karşılığı şahısları kamu kurumlarına yerleştirmek gibi yolsuzluk, rüşvet yanı sıra şantaj ve tehdit gibi suçlarına ilişkin ortaya çıkan ses kayıtları kentte infial yaratmıştır” denilen araştırma önergesinin gerekçesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında yolsuzluk beyanları, belgeleri ve iddialarının araştırılmadığı ifade edildi.

HDP milletvekilleri, “MHP Diyarbakır İl Teşkilatının faaliyetlerinin araştırılması, kentte şebeke haline gelen bağlantıların araştırılması ve etkin soruşturulması, MHP Diyarbakır İl Teşkilatının kolluk kuvvetleri, valilik ve belediyelerdeki ihtimal dâhilindeki bağlantılarına dair soruşturmanın derinleştirilmesi, sorumluların açığa çıkarılması, adaletin ve hukukun tesis edilebilmesi için bu tür vakaların önüne geçilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederiz” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ile Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran tarafından da MHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlaması talebiyle soru önergeleri verildi.

MHP Kayapınar İlçe Başkanı Mehmet Ataç’ın para karşılığında bazı şahısların belediye gibi kamu kurumlarına işe yerleştirilmesine aracılık ettiğini gösteren ses kayıtlarının basına yansıdığını hatırlatan HDP’li Tosun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan, “MHP Diyarbakır İl Teşkilatı Başkanı ve bazı yöneticilerin kamu kurum ve kuruluşlarına para karşılığı işe yerleştirme, para karşılığı tutukluların tahliye edilmesine aracılık etme, yolsuzluk, rüşvet, şantaj, tehdit ve son olarak cinsel istismar haberleri Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?” sorusuna yanıt istedi.

HDP’li Tosun Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ise, “MHP Diyarbakır İl Teşkilatı Başkanı ve bazı yöneticilerin kamu kurum ve kuruluşlarına para karşılığı işe yerleştirme, para karşılığı tutukluların tahliye edilmesine aracılık etme, yolsuzluk, rüşvet, şantaj, tehdit ve son olarak cinsel istismar haberleri Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?” sorusunu yöneltti.

HDP’li Başarır ve Tosun’un ayrı ayrı Aile Bakanı Yanık’a yönelttiği sorulardan bazıları ise şu şekilde sıralandı:

-Bakanlığınız cinsel istismar suçundan tutuklanan MHP Diyarbakır İl Teşkilatı Başkanı Cihan Kayaalp hakkında devam eden soruşturma, kovuşturma ve yargılama süreçlerine müdahil olacak mıdır?

-Devam eden soruşturmanın derinleştirilmesine ilişkin Bakanlığınızın girişimi olacak mıdır?

-MHP Diyarbakır İl Teşkilatı Başkanı Cihan Kayaalp ile birlikte cinsel istismar suçundan gözaltına alınan, tutuklanan MHP’li yönetici veya üye sayısı kaçtır?

-Bakanlığınız MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’in 16 yaşında bir çocuğu dört aydır sistematik olarak istismar ettiğinden haberi var mıdır?

-Bakanlığınıza bu durumu bildiren bir şikayet ulaşmış mıdır? Şikayet tarafınıza ne zaman ulaşmıştır?

-İstismarın gerçekleştiği ve Cihan Kayaalp’in makam odasının da bulunduğu söylenen yer neresidir?

-Söz konusu yapı içerisinde etkin ve geniş bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-İstismar suçunun işlendiği yerde bulunan kişiler de soruşturmaya dahil edilmiş midir?

-İstismara maruz bırakılan çocuğun korunması adına Bakanlığınız ne gibi önlemler almıştır? 

TIKLAYIN | MHP, Diyarbakır İl Başkanlığı'nı kapattı; tutuklanan İl Başkanı Cihan Kayaalp "çocuğa cinsel istismar" iddiasıyla suçlanıyor!