Gündem

HDP: Meclis derhal toplanmalı ve meşruiyet kaynağına sahip çıkmalı

"Türkiye'de yargı bağımsız, tarafsız değildir. Yargıçlar bağımsız değildir. Yargı siyasi iktidarın güdümündedir"

02 Eylül 2019 11:51

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, partisinin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Meclis’e acil toplanma çağrısında bulunan Kubilay, 19 Ağustos’ta bir kez daha “kayyım darbesi” yapıldığını belirtti. Kayyım darbesinin üzerinden 15 gün geçtiğini ve bu sürede hukuksal hiçbir gerekçe sunulmadığına dikkati çeken Kubilay, "AKP ve MHP’yi Meclis’i derhal toplamaya çağırıyoruz. Başta 19 Ağustos kayyum darbesi, iktidarın izlediği Suriye politikasının iflası ve yapılması gerekenler olmak üzere gündemdeki acil konuları görüşmeli, sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi
 
Kubilay, kayyım atamalarının süreci, demokrasiyi bütünüyle yok edecek tehlikeli bir aşamaya doğru hızla ilerlediğine vurgu yaparak, “İktidarın demokratik ve meşru yollardan elde edemediğini, zora dayalı yöntemlere başvurarak hukuk dışı ve gayrimeşru yollardan elde etmeye yeltenmesi demokrasinin vazgeçilmez ilkelerinden biri olan seçme ve seçilme hakkını da anlamsızlaştırmaya başladı. Son 3 yıllık siyasi panoramaya baktığımız ve hafızalarımızı tazelediğimiz zaman şöyle bir vahim tabloyla karşılaşıyoruz: 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi’nin 102 belediyesinden 95’ne kayyum atandı. İçinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş başkanı Gültan Kışanak ile Van Büyükşehir Belediye Eş başkanı Bekir Kaya’nın da olduğu 93 belediye eş başkanı ile 500’ü aşkın belediye meclis üyesi tutuklandı” dedi.
 

"İmamoğlu ve CHP'ye terörist damgasını vurarak tehditlerini sürdürdü”

 
Kubilay, 31 Mart seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’na mazbata verilmeyerek, İstanbul halkının iradesinin de gasp edildiğini hatırlatarak, “Bu darbeci zihniyet HDP’nin de içinde yer aldığı muhalefetin başında Demokles'in kılıcı gibi durmaya ve muhalefetin siyasi yaşam hakkını tehdit etmeye devam ediyor. Daha birkaç gün önce Cumhurbaşkanı ve küçük ortağı, HDP’nin de içinde yer aldığı muhalefete parmak sallamaya devam ediyordu, ‘Hele bir Meclis açılsın görürsünüz gününüzü’ tarzındaki tehditlerini savurmaya devam ediyorlardı. Nitekim Sayın İmamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti sonrasında da İmamoğlu ve CHP'ye terörist damgasını vurarak tehditlerini sürdürdü” şeklinde konuştu. 
 

"Meclis acil toplanmalı"

 
Meclis’in kendi varlık temeli ve meşruiyet kaynağı olan sandığın, seçimin, seçme ve seçilme hakkının yok sayılmasına kayıtsız kalamayacağını belirten Kubilay, “Böyle bir olağanüstü durumda Meclis’in tatilde olması kabul edilemez. Meclis’in derhal toplanması, kendi varlık temeline ve meşruiyet kaynağına sahip çıkması hem anayasal hem de etik bir zorunluluktur.  Meclis'i toplantıya çağırmak, çalışmasını sağlamak, salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar bloğu partilerin sorumluluğundadır. HDP olarak Meclis’te salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partileri AKP ve MHP’yi Meclis’i derhal toplamaya çağırıyoruz. Başta 19 Ağustos kayyum darbesi, iktidarın izlediği Suriye politikasının iflası ve yapılması gerekenler olmak üzere gündemdeki acil konuları görüşmeli, sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi.
 

"Yargı iktidarın güdümünde"

 
Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kubilay, Beştepe’de yapılan Adli Yıl Açılış Töreni’yle ilgili soruya şu yanıtı verdi:
 
“Biz buraya, basın toplantısına gelirken Yargıtay Başkanı konuşuyordu. ‘Bağımsız yargı yoksa hukuk devletinden söz edilemez’ sözünün altını çiziyordu. Bugün Türkiye'de en temel sorun budur. Türkiye'de yargı bağımsız, tarafsız değildir. Yargıçlar bağımsız değildir. Yargı siyasi iktidarın güdümündedir. Bir adli yılın açılışı nedeniyle iktidar partisinin uhdesinde bulunan daha önce açıklanan yargıdaki demokratik reform beklentilerine bir an önce yanıt verilmesi gerekiyor. Yargıda reform sorunu toplumun sorunudur. Toplumda büyük bir beklenti var. İktidar açıkladığı belge ile toplumda büyük bir beklenti yaratmıştır ve beklentilere hızla yanıt vermek zorundadır.” (MA)