Politika

HDP’li Paylan, Ermeni ve Rumlara ait gömülerdeki kaçak kazıları sordu

"Ermeni ve Rum kültürel miraslarının ve gömülerinin yoğun olduğu bölgelerde, emniyet mensuplarına bugüne kadar bu faaliyetlerden kaç işlem yapılmıştır?"

06 Şubat 2019 19:08

T24-ANKARA

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır’da Silvan İlçe Emniyet Müdürü’nün de aralarında bulunduğu bir grup emniyet mensubunun kaçak define araması yaparken yakalanmaları ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.

Paylan, "Soruşturma kapsamında 'Ermenilere ait gömülü altınları bulmak amacıyla kazı yaptıkları' öğrenilen emniyet görevlilerinin, ne kadar süredir, kaç kazı yaptığı ve bugüne kadar, ne miktarda Ermeni gömüsü bulduğu bilgilerine ulaşılmıştır?" diye sordu.

Paylan, sivil giriş çıkışının yasak olduğu Sur gibi bölgelerde benzer gömü arama faaliyetlerinin olduğu ve başka emniyet mensuplarının da bu faaliyetler içinde yer aldığı iddialarını gündeme getirdi.

Paylan’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelttiği sorular şöyle:

Soruşturma kapsamında “Ermenilere ait gömülü altınları bulmak amacıyla kazı yaptıkları” öğrenilen emniyet görevlilerinin, ne kadar süredir, kaç kazı yaptığı ve bugüne kadar ne miktarda Ermeni gömüsü bulduğu bilgilerine ulaşılmıştır?

Özellikle Ermeni ve Rum kültürel miraslarının ve gömülerinin yoğun olduğu bölgelerde, emniyet mensuplarına bugüne kadar bu faaliyetlerden kaç işlem yapılmıştır?

Diyarbakır ilinde, sivil giriş çıkışının yasak olduğu Sur gibi bölgelerde benzer gömü arama faaliyetlerinin olduğu ve başka emniyet mensuplarının da bu faaliyetler içinde yer aldığı iddiaları hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?

Emniyet mensublarına dahi sirayet eden ve ülkemizin tarihi zenginliğine büyük zarar veren definecilik faaliyetlerine karşı Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmaktadır?

Ceza kanununda tarihi eser kaçakçılığı ve define arama gibi suçların daha caydırıcı biçimde düzenlenmesi konusunda ek ne gibi kanuni tedbirler alınması gerektiğini düşünmektesiniz? 

Ne Olmuştu?

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kaçak define aranacağı yönündeki ihbar üzerine gerçekleştirdiği bir operasyonla aralarında Silvan İlçe Emniyet Müdürü Ömer Öztürk, komiser yardımcısı Bekir B., komiser yardımcısı Serkan C., polis memurları Ali P. ve  Abdulmüddalip G.’nin de bulunduğu bir grup kişi suç üstü yakalanarak, gözaltına alınmıştı. Soruşturma neticesinde şüphelilerin, “Ermenilere ait gömülü altınları bulmak amacıyla kazı yaptıkları” öğrenilmiştir. Sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen emniyet görevlileri tutuklanmıştı.