Gündem

HDP’li Mızraklı, 16 gün sonra mazbatasını aldı

"Mazbatayı 31 Mart’ta halk vermişti zaten. Sadece resmi prosedürü tamamladık"

16 Nisan 2019 11:14

31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır’da yüzde 63 oranında oy alarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan HDP’li Adnan Selçuk Mızraklı, AKP’nin itirazı nedeniyle 16 gün aradan sonra mazbatasını alabildi.

AKP Diyarbakır İl Örgütü’nün itirazlarını değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sonucun değişmeyeceğini dün akşam İl Seçim Kurulu’na bildirmiş, mazbatanın bugün saat 09:00’da HDP’li Selçuk Mızraklı’ya verileceği açıklanmıştı. KHK’lı olduğu gerekçesiyle YSK’dan veto yiyen eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık ile birlikte İl Seçim Kurulu’na gelen Mızraklı’ya, aralarında HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Musa Farisoğulları, belediye başkanları, HDP İl Eşbaşkanı Şerif Camcı’nın da bulunduğu kalabalık bir grup eşlik etti.

Mızraklı, belediye önünde alkış zılgıt ve konfeti ve sloganlarla karşılandı. Mızraklı ve kalabalık, seçim sloganı olan “Amed Ya Me Ye / Diyarbakır bizimdir" sloganını atıp zafer işareti yaptı.

“Diyarbakır’da ayıplı bir durum yaşandı”

Mazbatasını aldıktan sonra çıkışta açıklama yapan Mızraklı, “Amed halkı 31 Mart’ta iradesini beyan etmiş ve mazbatayı bize vermişti. Gecikmeli de olsa sadece bu sürece dair resmi prosedürü tamamladık. Ancak demokrasi tarihine kara leke olarak geçen bu süreçte vetolar yaşandı. Bağlar ilçemiz bunlardan biri. Bağlar, 450 bin nüfusuyla Türkiye’nin 50’ye yakın kentinden daha kalabalık bir nüfusuna sahip bir ilçemiz. Burada yaşanan süreç ile İstanbul’da yaşanan süreç açısından bir fark yoktur. Burada ayıplı bir durum yaratıldı. Buradaki süreç Türkiye demokrasisi açısından, YSK açısından ayıplıdır. Türkiye’deki demokrasi dinamikleri bu ayıbı görmek ve bunu ifade etmek durumundadırlar. İlgili ve yetkili merciler de bu yanlıştan bir an evvel dönmelidirler. Kayyum döneminde yaşanan tahribatların değerlendirmesini yapacağız. Bu seçimin sonucunu 160 gündür açlık grevinde olan Sayın Leyla Güven’e ve cezaevinde olan Sayın Gültan Kışanak’a atfediyoruz” dedi.

Belediye önündeki polis noktaları kaldırıldı

Mızraklı, mazbatasını aldıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına geçti. Bu arada kayyım atamasının yapıldığı 2.5 yıl önce Büyükşehir Belediyesi önünde iki ayrı yerde kurulan polis noktası bu sabah itibariyle kaldırıldı.