Sağlık

HDP’li Koç: Ağrı Devlet Hastanesi’nde otopsi yapılamadığı için, Ağrı halkı Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor

Koç, Ağrı, Doğubayazıt ve Patnos devlet hastanelerindeki eksiklikler ve yetersizliklerle dikkat çekti

27 Mayıs 2019 22:02

T24-Ankara

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Ağrı Devlet Hastanesi’nde otopsi yapılamadığı için vatandaşların Erzurum’a gitmek zorunda kaldığını söyledi. Hastanede doktor sayısının da yeterli olmadığını ifade eden Koç, konuyu Meclis’e taşıdı. Koç, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle  verdiği önergede, “Ağrı, Doğubayazıt ve Patnos devlet hastanelerindeki eksiklikler ve yetersizliklerle, personel ve hasta sağlığını tehdit eden yukarıdaki aksaklıklara dair il ve ilçe sağlık müdürlükleri veya başkaca bir makam tarafından bilgilendirildiniz mi” diye sordu.

 HDP’li Koç’un soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

Seçim bölgem olan Ağrı ilinde, Ağrı, Doğubayazıt ve Patnos devlet hastanelerindeki hasar, aşınma, eksiklik, aksaklık ve sair sorunlar nedeniyle yeterli, kaliteli ve hijyenik bir sağlık hizmeti verilememektedir. Şöyle ki:

1. Ağrı Devlet Hastanesi’nde otopsi yapılamadığı için, Ağrı halkı Erzurum’a gitmek zorunda kalmaktadır. Ayrıca burada doktor sayısı da yeterli değildir. Halkımız bu nedenle başka merkezlere sevk ediliyor. Bu eksikliklerin mutlaka ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.

2. Doğubayazıt ilçesindeki Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi binası, zemin ve/veya temelindeki zayıflıklar nedeniyle su almaktadır. Zemin katının kullanımını büyük ölçüde imkânsız, daha da önemlisi binayı çok sağlıksız bir hale getiren bu durum, laboratuvarlar, bir kısım araç-gereç ve bazı odaların usulünce kullanılmasını engellemektedir. Dahası, bina su aldığı için, bina içerisindeki nem hem solunan havadaki su buharını yoğunlaştırmak, hem de araç-gereçlerle binanın yapısındaki beton, boya vs. malzemeyi çürütüp havaya zehirli gazların salınmasına sebep olmak yoluyla, hastalarla sağlık personelinin sağlığını tehdit etmektedir. Hem sağlık personeli hem de sağlık hizmeti alanların sağlığını, dolayısıyla da halk sağlığını tehdit eden bu aksaklık ve eksikliklere mümkün olduğunca hızlı bir şekilde son verilmesi gerektiği muhakkaktır.

3. Patnos Devlet Hastanesi’nde de MR (Emar) cihazı bulunmamaktadır. Halk özel kuruluşlardan veya çevre illerden MR çektirebiliyor ya da hiç çektiremiyor. Hastanede Psikiyatri bölümü bulunmamaktadır. Bu alana giren rahatsızlıkları olanlar da başka merkezlere gitmek zorunda kalmaktadır. Kadın doğum bölümünde eksiklikler bulunmakta, burada sadece bir doktor bulunmaktadır. Bu eksiklik hem anne hem de çocuk sağlığını tehdit etmektedir. Özellikle bu alandaki eksiklikler tespit edilip çok çabuk bir şekilde giderilmelidir. Kaldı ki, Muş-Malazgirt ve Ağrı-Tutak ilçelerindeki halkımız da sağlık hizmeti almak için Patnos Devlet Hastanesi’ne gelmek zorunda kalmaktadır. Bundan dolayı hastane servisleri yetersizdir. Kapasite yetmediği için hastalar bazen zorunluluk nedeniyle Ağrı merkez veya çevre illere sevk edilmektedir.

Hastanedeki temizlik yeterli değildir, halkımız bu nedenle mustarip ve şikayetçi. Özellikle poliklinikler ve acil servis bölümü hijyenik değildir. Temizlik ve hijyen standartlarına uygun bir ortam ve şekilde sağlık servisinin verilmesi, malumunuz olduğu üzere, sağlık hizmetinin olmazsa olmazıdır. Bu konudaki tedbirlerin ertelenmesi de mümkün değildir. Acilen bu konuya çözüm üretilmelidir. Bu hastanede de doktor sayısı yeterli değildir. Konuyla ilgili olarak sağlık bakanlığının acilen gerekli tespit ve görevlendirmeyi yapması gerekmektedir. Yemeklerden dolayı halkımızdan sürekli olarak şikâyet geliyor. Hatta hastane personeli bu konuyla ilgili olarak imza toplamıştır.

Konuyla ilgili olarak gerekli denetim ve iyileştirmelerin yapılması için il ve ilçe sağlık müdürlüklerine gerekli talimatın verilmesi gerekmektedir. Tıpkı Doğubayazıt Devlet Hastanesi’nin zemin katında olduğu gibi, Patnos Devlet Hastanesi Bodrum katı da nem nedeniyle çürüyüp dökülmektedir. Konuyla ilgili tedbirlerin alınıp hijyen, halk sağlığı ve temizlik standartlarına uygun bir ortamda sağlık hizmeti verilmesinin önemini tekrar vurguluyoruz. Son olarak, bir eksiklik veya aksaklıktan ziyade, kötü niyet ve partizanlık nedeniyle bir kısım hastane personelinin uğradığı baskı, mobing ve benzeri haksızlıkları

ifşa etmek gerekir. Zira Sağlık-Sen’li olmayan personele baskı ve mobing artık gizliden veya el altından değil, açık açık yapılır hale gelmiştir. Bu hukuksuzluğa derhal son verilmelidir.

Bu bağlamda;

1- Seçim bölgem Ağrı ilinin Ağrı, Doğubayazıt ve Patnos devlet hastanelerindeki eksiklikler ve yetersizliklerle, personel ve hasta (dolayısıyla da halk) sağlığını tehdit eden yukarıdaki aksaklıklara dair il ve ilçe sağlık müdürlükleri veya başkaca bir makam tarafından bilgilendirildiniz mi?

2- Durumla ilgili olarak bilgilendirildiyseniz, bakanlığınız ile il ve ilçe bazındaki birimleriniz tarafından sorunlara çözüm bulunması için şu ana kadar herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?

3- Durumla ilgili olarak bilgilendirilmediyseniz, işbu soru önergesi tarafınıza ulaştıktan sonra, ivedi olarak müdahale edilmesi gereken bu sorunlara hangi zaman dilimi içerisinde nasıl bir çözüm bulmayı planlıyorsunuz?

4- İşbu soru önergesi, sağlık hakkı ile ilgili olarak iki hafta içinde sunduğumuz ikinci önerge olmakla, Ağrı ili ve ilçeleri genelindeki idari kadrolarınızın ve sağlık müdürlüklerinizin, benzeri eksiklik ve aksaklıklara daha hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmeleri ve sizi daha düzenli bir şekilde bilgilendirmeleri için ne gibi tedbirler alacaksınız?