Politika

HDP'li Başaran'dan Bozdağ'a: 5 yıldır cinsel istismar verilerini neden paylaşmıyorsunuz?

08 Aralık 2022 13:22

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, 2017'den beri cinsel istismar verilerinin neden kamuoyuyla paylaşılmadığını sordu.

Başaran, bugün Meclis'te, HDP'li kadın milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında,  İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda yaşanan cinsel istismara tepki gösterdi.  Başaran, "H.K.G.'nin 6 yaşındayken cinsel istismara maruz kaldığı" haberlerine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 3 gün sessiz kaldığını, sonrasında davaya müdahil olacaklarını ifade ettiğini anlattı.

"Bu yurtlarda, vakıflarda, okullarda çocukların istismara uğramasını engellemekten sorumlu değil misiniz?" diye soran Başaran, iktidarın söylemlerinin, basının ve yargının bu konudaki tavrının, duruşunun, çocuklara yönelik istismar vakalarını artırdığını söyledi. 

İnsan Hakları Derneği'nin 2018 raporuna göre, istismar vakalarının sadece yüzde 5'inin açığa çıktığını belirten Başaran, "Adalet Bakanı'na buradan soruyoruz; 2017'den beri istismar verilerini neden kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz? Neden bu konuda gereğini yerine getirmeme konusunda bu kadar ısrarcısınız?" diye konuştu.

Başaran, sessiz kalanların suça ortak olduğunu savunarak,  "Bu ülkede istismar mağduru tek bir çocuk kalmayana kadar mücadele etmeye devam edelim." çağrısında bulundu. (AA)