Politika

HDP'den İçişleri Bakanı Soylu'ya: AKP’nin bir bakanı olarak adamlığını test etme ihtiyacı doğmuş

"Aday bulamayacağımızı düşünüyorlardı"

18 Şubat 2019 16:30

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, son 20 gündür yapılan operasyonlarda 180 HDP’li siyasetçisinin gözaltına alındığını belirterek “O çok kişiyi tutukladılar ki aday bulamayacağımızı sanıyorlardı, yanıldılar” dedi. Kurtulan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son dönem HDP milletvekillerine yönelik açıklamalarına ilişkin olarak “Bakanlığının ve adamlığının ölçüsünü HDP'ye küfretmek, saldırmak, baskılamak, gözaltına almakla sınıyor. Kendisi daha önce de AKP için ‘Ben sizi durdurmazsam adam değilim’ demişti, şimdi AKP’nin bir bakanı olarak adamlığını test etme ihtiyacı doğmuş” değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Açlık grevinin yayılacağını söylemiştik"

 DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in “PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması” talebiyle başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 103. gününe girdiğini hatırlatan Kurtulan, “Açlık grevinin yayılacağını söylemiştik. Öyle de gelişiyor. Sebahat Tuncel ve Selma Irmak 35. gününde. Cezaevlerinde 65 gündür açlık grevleri devam ediyor. Cezaevlerinde 301 kişi açlık grevinde” dedi.

 Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’i hatırlatan Kurtulan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adının Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirilmesi düzenlemesine değindi. Kurtulan, “Bir üniversitenin adının değişmesi seçim yatırımı olarak görülebilir, bir hükümet neden bununla uğraşır? İsminin değişmesinden ziyade üniversitelerin bağımsız, özerk ve parasız olmasına kafa yorsa çok daha faydalı olur” ifadelerini kullandı.

"Adamlığı ile ölçen bir İçişleri Bakanı"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından HDP’ye saldırı yapıldığını söyleyen Kurtulan, “Bunun karşılığında da yöneticilerimiz, üyelerimiz tutuklanıyor, gözaltına alınıyor. Bir süredir Leyla Güven’le ilgili etkinliklerimiz büyük bir saldırıya uğruyor. İstanbul'da bir yürüyüşümüze izin verilip verilmemesini yasal dayanaktan ziyade adamlığı ile ölçen bir İçişleri Bakanı profili karşımızda duruyor” şeklinde konuştu.

"Aday bulamayacağımızı düşünüyorlardı"

 HDP’nin kriminalize edilmek istendiğini söyleyen Kurtulan, son 20 günde toplam 180 HDP’li siyasetçinin gözaltına alındığını belirterek “ Seçim sürecine Türkiye savaşa gider gibi gidiyor. Sürekli kutuplaştırma, baskılama, suçlama durumu oluyor. Aslında şunun şaşkınlığını yaşıyorlar; kayyum atanan tüm yerlerde HDP'nin aday yapacak kimse bulamayacağını düşünüyorlardı. Çünkü çok kişi tutukladılar. Orada çalışacak, aday olacak kimse bulamayacağımızı düşünüyorlardı ki her şeye rağmen HDP ön seçimle adaylarını belirledi. Bugün de YSK'ya teslimini yapacak. Tanıtımlarını yaptı, güçlü beyannamesini kamuoyuyla paylaştı. Bu yüzden bu kadar hırçınlaştılar” dedi.

"İçişleri Bakanı'nın adamlığını test etme ihtiyacı doğmuş"

Kurtulan, İçişleri Bakanı Soylu’nun “Sezai Temelli'nin suratında meymenet yok”  açıklamasına ilişkin olarak “İçişleri Bakanı, bakanlığının ve adamlığının ölçüsünü HDP'ye küfretmek, saldırmak, baskılamak, gözaltına almakla sınıyor. Kendisi daha önce de AKP için “Ben sizi durdurmazsam adam değilim” demişti, şimdi AKP’nin bir bakanı olarak adamlığını test etme ihtiyacı doğmuş” değerlendirmesinde bulundu.