Gündem

HDP'den Erdoğan'a gönderme: Nerede fıtrat ve kader kavramları kullanılıyorsa orada gerçekler gizleniyordur 

"Facia göz göre göre geldi"

16 Ekim 2022 12:08

41 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Amasra'daki maden ocağını ziyaret eden HDP heyeti Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına gönderme yaparak, "Nerede fıtrat ve kader kavramları kullanılıyorsa orada gerçekler gizleniyordur" değerlendirmesini yaptı. 

Bartın'a giden heyette, Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan parti yöneticileri Hüseyin Taka, Salih Zeki Tombak yer aldı. 

Heyette yer alan Rıdvan Turan, şunları söyledi: 

"Temel iş sağlığı güvenliği alınmış olsaydı canımız bu kadar yanmayacaktı. Nerede ‘fıtrat’ ve ‘kader’ kavramı kullanılıyorsa orada pek çok şey saklanıyor demektir. Üstü örtülmeye çalışılıyor demektir. Burada çok önemli iş sağlığı güvenliği ihlalleri var. Ocak içermesi gereken sayıda işçi içermeyen bir ocak. Burada personel sayısı yıllar içerisinde giderek azalmış, dolayısıyla personel sayısı azalmış, ocakta meydana gelecek birtakım arızaların ortadan kaldırılması için çalışması gereken sayılar aza indirilmiş. 

"Facia göz göre göre geldi"

Kamu tedbirlerini almazsanız, yeterli eğitimleri vermezseniz, tecrübesiz işçileri çalıştırırsanız bunun sonucunda facia yaşanır. 2019 Sayıştay raporlarını hepimiz biliyoruz. Metan oranının giderek arttığına, bunun da bir patlamaya imkan sağlayacağına ilişkin veriler var. Soma’da da bunları yaşamıştık. Orada da yürümeyen bir teknik rapor var burada da teknik bir rapor var. Bilimin, teknolojinin gerektirdiği şeyleri yapmıyorsanız, bunların her birini maliyet kalemi olarak görüyorsanız mutlaka bu faciaları yaşıyorsunuz. 

"Sorumlu bu ülkeyi yönetenlerdir "

Cumhurbaşkanının vazifesinin millete kan parası vermek değil, bu kazaların olmasını engellemektir. Erdoğan iktidarı döneminde çok sayıda işçi hayatını kaybetti bu ülkede. Bunların sorumlusu bu ülkeyi yönetenlerdir."