Gündem

HDP’de İmralı için yeni girişim hazırlığı: 21 aydır haber alınamıyor, sağlığından endişe ediyoruz

"AKP’nin teklifi bir seçim oyunu"

17 Aralık 2022 23:48

HDP’li milletvekilleri ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Abdullah Öcalan’la görüşme taleplerine halen yanıt verilmezken, HDP yönetimi de harekete geçmeye hazırlanıyor. HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Abdullah Öcalan’dan 21 aydır haber alınamadığına dikkat çekilerek, bu konuda Adalet Bakanlığına yönelik yeni girişimlerde bulunma kararı alındı. Atılacak adımların detaylarını HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın Salı günü açıklaması bekleniyor. 

MYK’da “sağlığından endişe ediyoruz” değerlendirmesi

HDP MYK, dün HDP eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Puldan öncülüğünde toplandı. Yaklaşık 6 saat süren toplantıda AKP’nin başörtüsüne yönelik anayasa değişiklik teklifi tartışıldı. MYK’da ayrıca Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağı ile HDP’li milletvekilleri ve Selahattin Demirtaş’ın Öcalan’la görüşme talebine henüz yanıt verilmemiş olması da değerlendirildi. MYK üyeleri, Öcalan’dan 21 aydır haber alınamadığına dikkat çekti. Öte yandan toplantıda Avrupa genelinde cezaevi ve tutukluluk koşullarını incelemekle yükümlü Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin İmralı ziyaretinde Öcalan’ın görüşmeye çıkmamış olması da gündeme geldi. Öcalan’ın sağlık durumundan dolayı duyulan endişe de dile getirilirken, bu konuda parti olarak yeni adımlar atılmasına yönelik bir karar da alındı. Buna göre, HDP yönetimi kurumsal olarak bu hafta içerisinde Adalet Bakanlığına yönelik yeni girişimlerde bulunacak. Atılacak adımların detaylarını ise HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın Salı günü açıklaması bekleniyor. 

Bakanlık, başvurulara yanıt vermedi

Selahattin Demirtaş, Öcalan ile SEGBİS yoluyla görüşmek için 30 Kasım’da avukatları aracılığıyla Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. Demirtaş’ın başvuru dilekçesinde, “İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit de bu kaotik ortamı beslemekte, gerilimi giderek tırmandırmaktadır” sözlerine yer verilmişti. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Parti Sözcüsü Ebru Günay ve partinin MYK Üyesi ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan da İmralı'yı ziyaret etme talebiyle 20 Ekim’de Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmuştu. Ancak bu başvuruların hiçbirine henüz bir yanıt verilmedi. 

"AKP’nin teklifi bir seçim oyunu"

Bu arada MYK toplantısında AKP’nin başörtüsüne anayasal güvence sağlanmasını öngören ve evlilik kurumunu düzenleyen anayasa değişiklik teklifi de gündeme geldi. AKP’nin teklifine yönelik ilkesel duruşlarını daha önce açıkladıklarını hatırlatan üst düzey bir yetkili, “Partimizin tutumunu açıklamadan önce bu konuda başta kadın örgütleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların da görüşlerini alacağız” dedi. Temel hak ve özgürlüklerin referanduma sunulmasına ilkesel olarak karşı olduklarını kaydeden yetkili, “Toplumsal kesimlerle bu konuyu tartışacağız. Ancak özü itibariyle tasvip edeceğimiz bir konu değil, çünkü biz demokratik ve özgürlükçü bir anayasadan yanayız” dedi. AKP’nin teklifini ‘bir seçim oyunu’ olarak gördüklerini de vurgulayan yetkili, “Biz bu oyunda yokuz gibi bir tavır gelişebilir” değerlendirmesinde bulundu.