Ekonomi

Hazine: Enflasyonla mücadele için 102.6 milyar TL'lik kamu gelirinden vazgeçtik

Bakanlık Kamu Maliyesi raporunda 102.6 milyar TL'lik kamu gelirinden enflasyonla mücadele için vazgeçildiğini açıkladı

28 Eylül 2021 11:46

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kamu Maliyesi Raporu'nu açıkladı. Hazine'den yapılan açıklamaya göre maliye politikaları kanalıyla, enflasyonla mücadele kapsamında önemli adımlar atıldığını belirterek, yapılan indirim ve fiyat ayarlamaları sonucunda 102,6 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçildiğini bildirdi.

Kamu Maliyesi Raporu'nda enflasyon müdadele konusunda yer veren Hazine, yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının yanı sıra salgın kaynaklı etkileri azaltmak amacıyla belirli hizmet sektörlerine yönelik uygulanan KDV indirimlerinin enflasyonu azaltıcı rol oynadığına işaret etti.

Enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemler şöyle sıralandı:

-Eşel-mobil sistemi uygulaması sonucunda sadece 2021 yılı için toplamda 46 milyar TL’lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat edilmektedir. Eşel-mobil sisteminin OcakAğustos 2021 döneminde enflasyona etkisi -1,42 puan doğrudan, -1,06 puan ise dolaylı olmak üzere toplamda -2,48 puan olarak hesaplanmaktadır.

- Salgınla mücadele kapsamında belirli sektörlerde geçici vergi indirimleri yapılması fiyat düzeyini de aşağı yönlü etkilemiştir. Bu düzenlemelerle 2021 yılının ilk dokuz ayı için toplam 25,2 milyar TL vergi gelirinden vazgeçilmiş olacaktır. Ayrıca işyeri kiraları üzerindeki gelir vergisi stopaj oranının yüzde 20'den yüzde 10'a indirilmesi ile 3,6 milyar TL gelir kaybı oluşmuştur.

-Tütün mamüllerinde uygulanan ÖTV nispi vergi oranı yüzde 67’den yüzde 63’e indirilmiş, tütün mamüllerinde yılın birinci ve ikinci yarısı için alkollü içkilerde ise yılın ikinci yarısı için maktu vergi tutarları artırılmamıştır. Bu uygulamalar ile 2021 yılı için sigarada 8,8 milyar TL, alkollü içeceklerde 2 milyar TL KDV ve ÖTV nedeniyle gelir kaybı hesaplanmaktadır.

- Motorlu araçlarda ÖTV matrah eşiklerinin güncellenmesi ile otomotiv sektöründe fiyatların aşağı yönlü etkilenmesi beklenmektedir. Bu düzenleme ile yılın kalanında yaklaşık 340 milyon TL gelir kaybı oluşacağı tahmin edilmektedir.

TL cinsinden yatırımların teşvik edilmesi amacıyla Türk Lirası cinsi ürünlere yönelik gelir vergisi tevkifat oranlarında indirim yapılarak enflasyonla mücadeleye dolaylı yoldan destek verilmiştir. Bu düzenleme ile 2021 yılının ilk dokuz ayı için 17 milyar TL gelirden vazgeçilmiş olacaktır.

"Cari harcamalardaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek"

Kamu maliyesi politikalarında mali disiplinin kararlılıkla devam ettiği, bütçe açığını azaltacak tedbirler uygulandığı belirtilen raporda, "Bu kapsamda 2021 yılı bütçe açığı/GSYH hedefi yüzde 4,3'ten yüzde 3,5'e güncellenmiştir. 2021 yılının ilk yarısında merkezi yönetim bütçesi, istihdam ve üretim başta olmak üzere reel ekonomiyi ve mükellefleri desteklemek amacıyla vergilere ilişkin alınan salgın tedbirlerine ve salgınla mücadele kapsamında yapılan harcamalara rağmen yıl sonu tahmini ile uyumlu olacak şekilde güçlü bir performans göstermiştir. Ekonomideki normalleşme sürecinin önümüzdeki dönemde devam etmesi sonucunda vergi gelirlerinin bütçe gelir hedeflerinin üzerinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. " ifadelerine yer verildi.

Ayrıca Ekonomi Reform Programı'nın hayata geçirilmesi, uygulanan ve uygulanacak tedbirler ile özellikle cari harcamalardaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilen raporda, gelecek dönemde salgının öngörülenin aksine etkisini sürdürmesi halinde ise ihtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik desteklerin devam edeceği bildirildi.