Dünya
BBC Türkçe

Hazar Denizi kıyısındaki doğalgaz tesisleri yakınlarında patlama

Hazar Denizi'nin Azerbaycan'ın başkenti Bakü kıyılarına yakın kısmında patlama meydana geldi. Patlamanın ilk olarak bir petrol tesisinde meydana geldiği iddia edilse de yetkililer volkan patlaması ihtimali üzerinde duruyor.

05 Temmuz 2021 03:13

Hazar Denizi'nin Azerbaycan'ın başkenti Bakü kıyılarına yakın kısmında Pazar akşamı yerel saatle 21.30'da patlama meydana geldi. Patlamanın ilk olarak bir petrol tesisinde meydana geldiği iddia edilse de yetkililer volkan patlaması ihtimali üzerinde duruyor.

Metrelerce yükselen alevler Bakü kıyılarda bulunanların ve Hazar Denizi'nde seyreden gemi mürettebatının kameralarına yansıdı.

https://twitter.com/Liveuamap/status/1411759746944843776?s=20

Patlamanın sebebi ve yeriyle ilgili resmi açıklama yapılmadı. AA'nın haberine göre, enerji sektöründeki yetkililer, patlamanın Ümit Gaz Havzası'ndaki bir tankerde meydana geldiğini ileri sürdü.

Reuters haber ajansına göre Azerbaycan'daki petrol işçileri sendikası "yangının gaz sahalarında çıktığını" açıkladı. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ise bu iddiaları reddetti.

SOCAR Sözcüsü İbrahim Ahmedov, şirkete bağlı herhangi bir platform veya sanayi biriminde patlama olmadığını belirtti.

Azerbaycan Çevre Bakanlığı da olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirerek, ilk belirlemelere göre "volkanik patlama" ihtimali üzerinde durulduğunu bildirdi.

Hazar Denizi'nde çok sayıda "çamur volkanı" olduğuna dikkat çeken uzmanlar, olayın bir "çamur volkanı patlaması" olabileceği görüşünde.

https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1411765133769052164?s=20

Ancak volkan patlamasının yangına nasıl sebebiyet verdiğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir