Gündem

Hayvanseverlerden sokak köpekleri için eylem; “Sahiplenilmeyenler uyutulacak; daha açık bir ifadeyle öldürülecek”

02 Haziran 2024 13:20

T24 Haber Merkezi

Hayvan hakları savunucuları, AKP'nin "Hayvanları Koruma Kanunu"nda yapmayı planladığı değişikliği protesto etmek için bugün Türkiye genelinde bir araya geldi.

“Adalet Mitingi” çağrısıyla açıklama yapan inisiyatifler bugün saat 13.00'te İstanbul Yenikapı miting alanında ve Türkiye'nin farklı şehirlerinde eylem gerçekleştiriyor.

Yenikapı'da bir araya gelen kalabalık “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin!” sloganları attı.

Miting alanında yapılan eylemde “Sessizlerin sesi olmak için ses ver Türkiye! Durma harekete geç. Yaşam düşmanlarının kanlı kumpaslarına izin vermemek için harekete geç! Bizlerin yan yana gelemediğini düşünenlerin, hayvanları koruyamayacağımızı düşünenlere karşı çığlığımızla haydi harekete geç! Ortak bir amacımız var, sokaklarımızı mahallemizi birlikte paylaştığımız sokak hayvanları büyük bir tehdit altında. Meclis’e getirilmek istenen, köpekleri öne çıkararak öldürülmesini içeren bir yasa taslağı konuşuluyor. Artık görmelisiniz, hayvan savunucularını dışlayarak yaptığınız hiçbir girişim çözüm olmuyor! Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin!” açıklaması yapıldı.

TIKLAYIN - Sokak hayvanları yasası tartışmalarla birlikte TBMM'ye geliyor

ESKİŞEHİR 

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı’nda bir araya gelerek sokak hayvanlarını uyutmayı da içeren kanun teklifi hazırlığını protesto etti. Eyleme CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü de destek verdi. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması yapan Nurettin Aldemir, sokak köpeklerinin katledilerek sorunların çözülemeyeceğini ve buna asla izin vermeyeceklerini ifade etti. Aldemir, şunları söyledi:

“Bizler de sokaklarımızın çocuklar için, kadınlar için, herkes için tam güvenli olmasını istiyoruz. Ey iktidar sahipleri bunun yolu ‘topla öldür’ değil, hayvan haklarına saygılı şekilde koruma altına al, kısırlaştır, aşıla, güvenli ortamlarda yaşat. Hiçbir hayvansever, yaşam hakkı savunucusu bırakın köpekler insanlara saldırsın demiyor. Köpek popülasyonu tabii ki kontrol altında olmalı. Bunun yegâne yolu etkin kısırlaştırma yöntemidir.

“Sahiplenilmeyenler uyutulacak; daha açık bir ifadeyle öldürülecek”

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi; Adalet Bakanı’nın ifadesine göre Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik için düzenleme yaptı. TBMM’ye sunulduğu bildirilen yeni düzenlemeye göre ‘sokak köpekleri belediyeler tarafından toplanacak, bir ay süre içinde sahiplenilmesi beklenecek, sahiplenilmeyenler ise uyutulacak; daha açık bir ifadeyle öldürülecek.’

“5199 sayılı yasa öldür değil yaşat diyor”

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. maddesi ‘Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır’ diyor. Öldür demiyor. Aşıla diyor, kısırlaştır diyor, rehabilite et diyor, yaşat diyor.

“Bunun adı vahşettir”

Yasada değişiklik yaparak sokak köpeklerini toplu katliamlarla yok etmek istiyorlar; meselenin özeti budur. Hiçbir canlının yaşam hakkı elinden alınamaz. Bunun adı vahşettir, bunun adı cinayettir. Siz bunu yaparsanız sokak hayvanlarına işkence edenlere, öldürenlere; kısmen bile olsa bu nedenle ceza verilenlere ne diyeceksiniz? Onlardan ne farkınız kalacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı iktidar temsilcileri ‘sahipsiz köpekler ile ilgili sorunun kısırlaştırma ile çözülemediğini’ belirten ifadeler kullanıyorlar ve toplu köpek katliamına toplumsal zemin hazırlamaya çalışıyorlar. Bu doğru değil.”

Türkiye'deki programlar şöyle:

İSTANBUL 13:00 Yenikapı

İZMİR 15:00 Cumhuriyet Meydanı

ANTALYA 14:00 Konyaaltı Kent Meydanı 16:00 Attalos Heykeli 18:00 Attalos Heykeli

MUĞLA 14:00 Muğla Kent Meydanı

DENİZLİ 15:00 Candoğan Parkı

AYVALIK 13:00 Cumhuriyet Meydanı

DATÇA 13:00 Berkin Elvan Anıtı önü

VAN 12:00 Feqıye Teyran Parkı

AYDIN 15:00 Belediye Önü Taşköprü

KUŞADASI 16:00 Denizbank önü

YALOVA 13:00 Cevdet Aydın Parkı

ESKİŞEHİR 14:00 Yediler Parkı

MERSİN 13:00 Özgecan Aslan Meydanı

KARADENİZ EREĞLİ (ZONGULDAK) 14:00 Anıt önü

GİRESUN 14:00 Atapark

FETHİYE 14:00 Beşkaza Meydanı

CEYHAN (ADANA) 16:00 Kent Meydanı

URLA 15:00 Urla Meydan

BURDUR 12:30 Opet yanı (Kısmet Simit Fırını önü)