Gündem

Hayvanları elinde kalan kurban satıcıları: Maliyetimizi bile çıkaramadık

11 Ağustos 2019 09:53

Ataşehir’in Ferhatpaşa Mahallesi’nde bulunan kurban satış alanında kurban satıcıları hayvan satışlarının geçen seneye göre çok düşük olduğunu söyleyerek, “Fiyatlar maliyeti karşılamıyor, yine de satamıyoruz” diye konuştu.

Evrensel'den Can Deniz Eraldemir'in haberine göre, kurban tatilinin 4 gün olması nedeniyle İstanbul’un daha kalabalık olacağını ve daha çok satış yapılacağını beklediğini söyleyen Enver Kaya, umduğunu bulamamış. Hayvan satışında geçen seneye göre fiyatların ancak yüzde 15 civarında yükseldiğini söyleyen Kaya, “Bu artış bile maliyeti karşılamıyor. Her geçen gün çiftçilik biraz daha ölüyor” diye konuştu. Üreticinin zarar ettiğini hatırlatan Kaya, piyasada talebin de çok zayıf olduğunu belirtti.

"Halimiz perişan"

19 tane büyükbaş hayvan ile geldiğini ancak yalnız 3’ünü satabildiğini söyleyen Kerem Ertaş da, “7 bin lira nakliyeye verdim, şu anda nasıl geri döneyim. Halimiz perişan” diye konuştu. 

“Yirmi hayvan için tutulan pazar yeri 8 bin lira, çadır germesi 2 buçuk bin lira, oldu mu 10 buçuk bin lira, 2-3 bin lira da buranın masrafı” diyerek maliyetini anlatan Ertaş, elinde kalan hayvanların nakliye karşılığının da çok yüksek olduğunu belirtti. “Hayvancılık bitti” diyen Ertaş, çocuklarını daha göremeden ekmek parası için buraya geldiğini ifade etti.

Mahmut Çiftçi ise “Geçen sene 12 bin liraya sattığımız hayvanı bu sene 8 bin liraya satamıyoruz” diye konuştu. Geri götürürken çıkacak nakliye giderini ceplerinden ödememek için bazı hayvanları zararına satmak zorunda kaldıkları söyleyen Çiftçi, vakıfların kendilerine çok düşük fiyatlar sunduğunu söyledi. Çiftçi, “Bu etin kilosu kasapta kaç liradır, 35-40 lira. Benden geliyor, dört yüz kiloluk hayvanı 4 bin liraya benden istiyor. Adalet diye bir şey kalmamış bu ülkede. Adalet yok” DEDİ.

“HAYVANLARI GERİ NASIL GÖTÜRECEĞİZ?”

Başka bir hayvan çadırının sahibi Yakup Ölçer ise geçen seneye kıyasla bu sene satışın çok az olduğunu vurguladı. “O kadar zahmet, o kadar masraf yaptık” diyerek söze başlayan Ölçer, bu zaman içinde yemlerin fiyatının bile ikiye katlandığını belirtti. Kurban fiyatlarının maliyetinin yükselmesine rağmen aynı kaldığını vurgulayan Ölçer, “Hem büyükbaş, hem de küçükbaş hayvanlar ellimizde kaldı” diye durumu anlattı. “Geçen sene elimizde hayvan kalmamıştı” diye konuşan Ölçer, bu sene çadır açan her satıcının elinde hayvan kaldığını vurguladı.

Nizamettin Ölçer de, “15 bin liralık hayvanı 10 bin liraya satmak zorunda kalacağız, maliyetini bile kurtarmayacak” diye konuştu. Ağrı’dan hayvanlarıyla birlikte geldiğini söyleyen Nizamettin Ölçer, “Bunları geri nasıl götüreceğiz” dedi.