20 Kasım 2019 17:00
Hayata Destek Derneği, Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi ile beraber anılan 20 Kasım Dünya Çocuk Günü kapsamında bir basın bülteni yayımladı. Bültende bugünün çocuklarla beraber ve çocuklar için bir araya gelinen bir gün olduğunu ifade eden dernek, yetişkinlerin de çocuk hakları üzerine düşünmesi ve sorumluluk alması gerektiğini aktaran veriler paylaştı.
Kabul edilmesinin 30'uncu yılı kutlanan sözleşme, Türkiye tarafından 14 Eylül 1990 tarihinde imzalansa da TBMM tarafından 1994 yılında onaylandı. 23 Aralık 1994 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren sözleşmenin çocukların nerede doğduklarına, kim olduklarına, cinsiyetlerine, dinlerine, etnik kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlayarak yaşama hakkı başta olmak üzere; eksiksiz biçimde gelişme hakkı, etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama katılma hakkını kapsadığı kabul edildi. Çocuk hakları sözleşmesine yön veren temel değerler arasında ise değerler ayrımı gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme ile katılım hakkı yer aldı.
Hayata Destek Derneği'nin paylaştığı veriler şöyle:
Diğer yandan Hayata Destek Derneği, yayımladığı basın bülteninde harekete geçilmesi gereken konuları da listeledi. Bu listede yer alan maddeler şöyle:
Hayata Destek Vakfı, basın bülteninde çocukların son yıllarda harekete geçilmesi gereken konularda yaratıcı, barışçıl ve etkili yollar kullanarak dünyanın dikkatini çekmeyi başardığını aktardı. Basın bülteninde 2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü dünyadaki kız çocuklarının eğitimi için yaptığı çalışmalarla kazanan Malala Yousafzai ile Greta Thunberg'in iklim değişikliği için cuma günleri okula gitmeyerek başlattığı eylemin ardından Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'na katılarak dünyanın birçok ülkesinde konuyu gündeme taşınmasını sağladığı örnek olarak paylaşıldı. Belgesiz bir göçmen olan Sophie Cruz'un 6 yaşından bu yana göçmenler için kampanya yürüttüğünü de paylaşan Hayata Destek Vakfı, HIV sebebiyle 12 yaşında hayatını kaybeden Nkosi Johnson'ın bu hastalığı yaşayan çocuklara ve annelere destek olmaya çalışmasını örnek gösterdi.
Çocukların ve çocuk hareketinin güçlendiğini ve şekil değiştirdiğini aktaran Vakıf, basın bültenini şöyle sonlandırdı:
Çocuklarla birlikte, komşularımızla birlikte, mültecilerle birlikte, hayvanlarla birlikte, birbirimizle yaşamanın yollarını ararken çocukların hepimize ilham vermesi umudu ile...
20 Kasım Dünya Çocuk Günü kutlu olsun.
© Tüm hakları saklıdır.