Dünya

Hawaii'deki yangın mağdurlarını bulma görevini yüksek eğitimli köpekler üstleniyor

16 Ağustos 2023 13:27

T24 Dış Haberler

Hawaii'deki ölümcül orman yangınlarının ardından Maui'de çalışmak üzere uzman arama köpekleri görevlendirilirken, insan ve hayvan kalıntıları arasındaki farkı ayırt edebilmeleri için köpeklerin bir yıllık yoğun eğitime ihtiyacı olduğu söylendi. 

Nevada'daki Çöl Araştırma Enstitüsü'nde tespit ve sistemler uzmanı olan Mary Cablk, kayıpların bulunması için hayvan sahipleri için de eğitim programları tasarladı. Cablk, "Böylelikle insanlar kendi köpekleriyle yılda onlarca aramaya çıkabiliyor" dedi. 

Yetkililer, Maui'yi kasıp kavuran orman yangınlarının en az 101 kişiyi öldürdüğünü ve bunun ABD'nin son yüzyıldaki en ölümcül yangını olduğunu söyledi.

Cablk, "Gerçekten oynamak isteyen, oyuncaklarına takıntılı, kendine güvenen ve çevik, yüksek seslerden veya tuhaf yüzeylerden korkmayan köpekler masaya çok şey getiriyor" dedi.

Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı'nın (FEMA) kentsel arama kurtarma ekipleri, Pazartesi günü itibariyle alanda 20 eğitimli arama köpeğiyle birlikte çalıştıklarını söyledi. 

Bu eğitim, son yıllarda California'da 86 kişinin öldüğü Paradise, California Kamp Ateşi gibi ölümcül orman yangınlarında öğrenilenlerden oluşturuldu.

"Arama kurtarma ekipleriyle çalışacak köpekler, yanmış eti algılamak üzere eğitilip insan kalıntılarını evcil hayvanlardan ve diğer hayvanlardan ayırt edebilecek hale geliyor."

Cablk, "Eskiden insanlar içeri girip bakarlardı, tırmıklarlardı, kürek çekerlerdi ve bu, adli antropologların işini daha da zorlaştırırdı. Ancak köpekler kalıntıları algıladığında, kalıntılara yaklaşmadan insanlara bildirmeleri için de eğitiliyor" dedi. 

Cablk, köpeklerin insan kalıntılarının kokusunu bir ödülle, tipik olarak bir çiğneme oyuncağıyla ilişkilendirmek için eğitildiğini söyledi. "Köpek kalıntıları başarıyla bulursa, oyuncakla oynamaya başlar" diye ekledi.

Hawaii hükümeti, yangınlarda yüzde 86'sı konut binaları olmak üzere en az 2 bin 200 yapının yıkıldığını söyledi.