Gündem

Hava kirliliği yaşayan Hakkâri'de doğal gaz altyapı çalışmaları tamamlandı

Firma yetkilisi, yoğun talep olduğunu belirterek, 500 dairenin doğal gaz projesini çizdiklerini aktardı

10 Kasım 2019 12:12

Türkiye'nin kış aylarından hava kirliliği sorunu yaşayan illerinden biri olan Hakkâri'ye doğal gaz getirilmesi için başlatılan çalışmaların tamamlanmasının ardından vatandaşlar evlerine doğal gaz çekilmesi için işlemlere başladı. 

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) 53 milyon 900 bin liraya ihalesini verdiği yüklenici firma VEMAK A.Ş. tarafından Van’ın Özalp ilçesinin Erçek Mahallesi’nde başlatılan 204 kilometrelik doğalgaz çelik boru hattı, geçen yıl, 3 bin 800 rakımlı Berçelan Yaylası'ndan Hakkari merkeze ulaştırıldı. Hattaki test işlemleri bittikten sonra, BOTAŞ görevlileri doğal gaz dağıtım istasyonuna gaz dolum işlemi yaptı. Hat çekilen mahallelerdeki vatandaşlar evlerine doğal gaz tesisatı döşeyerek abonelik işlemlerine başladı. Kentteki Gazi, Bulak ve Yeni mahallelerine 500 adet servis kutusu takılıp, 2 bin haneye doğalgaz verilecek. Ortalama 20 kilometre hat çekilirken, ildeki doğalgaz döşeme çalışmalarının sona ermesiyle birlikte ekipler kent merkezindeki birçok mahallede gaz açma işlemine başladı.

Doğal gaz sevinci

Evine doğal gaz hattı döşeyen Musa Kılınç, doğal gaza kavuşmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyerek, "Hakkâri'ye doğal gazın gelmesini hasretle bekliyorduk. Kömürün kirli havasından bir an evvel kurtulmayı istiyorduk. Çoğu insan yaşlılıktan veya astım hastalığından nefes darlığı çekiyordu. Kentimizin doğal gaza kavuşturan devletimizden Allah razı olsun" dedi.

Hakkari'de doğalgaz dönüşüm ve iç tesisat işleri yapan firma yetkilisi Emrah Sulu ise kısa süre içinde kentte doğal gaz kullanımının başlayacağını söyledi. Sulu, ısınmak için kullanılan kömürün yoğun bir hava kirliliğine neden olduğunu belirterek, doğal gaz ile birlikte vatandaşların artık rahat bir nefes alacağını söyledi. Hakkari'de bu nedenlerden dolayı doğal gaza çok büyük bir talep olduğunu belirten Sulu, sözlerine şöyle devam etti:

"Hakkari’nin kirli havası ve yüksek faturalardan dolayı doğal gaza çok büyük bir talep var. Şu an yaklaşık olarak 500 dairenin doğal gaz projelerini çizip gaz açma uğraşına başladık. İnşallah Hakkari’nin geri kalan kısımlarına doğal gazı ulaştıracağız. Milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz." (DHA)