Çevre

Hatay Dikmece'de bu defa TOKİ konutlarına su hattı çekmek için zeytin ağaçları sökülüyor: Köylülerden çalışmalara tepki!

08 Haziran 2024 12:28

Hatay’ın Dikmece köyünde tarım arazileri ve zeytinlikler TOKİ’nin konut yapımı için kamulaştırılırken, şimdi de yapılan konutlara su hattı çekmek için köylülerin zeytinleri sökülmeye başlandı. Köylüler, tapulu arazilerindeki zeytinlerin kesilmesine tepki gösterdi. Betül Saldıray, "Bu adalet mi? Şu talana bakın. Su hattı geçecek diye asırlık ağaçları söküyorlar" derken Selahattin Korkmaz, "Bu zeytinler ekildiği zaman ben 2 yaşındaydım şu anda 64 yaşındayım. Göz bebeğim gibi baktım bu ağaçlara, günah ya...Hükümet ne yapmak istiyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Hatay’ın Dikmece köyünde yaşayan yurttaşlar; tarım arazileri ve zeytinliklerinin konut yapımı için kamulaştırılmasına tepki göstermiş ve günlerce süren direniş eylemleri yapmıştı. Köylüler, arazileri üzerindeki acele kamulaştırma ve el koyma kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 25 Eylül’de dava açmıştı.

Dava süreci Danıştay'da olmasına rağmen konut çalışmaları devam ederken, yapılacak TOKİ konutlarına su hattı çekmek için de köylülerin zeytinlikleri kesilmeye başlandı. Tapulu arazileri üzerindeki zeytinlerin sökülmesine köylüler tepki gösterdi. İş makinalarının etrafında toplanan köylüler, çalışmayı durdurmaya çalıştı.

"Asırlık ağaçları söküyorlar"

Zeytin ağaçlarının sahiplerine haber verilmeden söküldüğünü söyleyen Betül Saldıray, "Şu katliama bakın. Buradan TOKİ'ler su alacak diye zeytin ağaçlarına kıymışlar. Biz zeytinlerimizi koparırken, toplarken bir dalına bile kıyamıyoruz. Bu adalet mi? Şu talana bakın. Su hattı geçecek diye asırlık ağaçları söküyorlar" diye tepkisini dile getirdi.

Köylülerden Selahattin Korkmaz ise iş makinalarının önüne geçerek, "Bu zeytinler ekildiği zaman ben iki yaşındaydım, şu an 64 yaşındayım. Göz bebeğim gibi baktım bu ağaçlara, günah ya... Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Bu hükümet ne yapmak istiyor? Bizi buradan göç ettiremez. Bu vatan benim vatanım, bu ülke benim ülkem. Yazıklar olsun" dedi. 

Ne olmuştu?

Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenlemenin 14 Temmuz’da TBMM’de kabul edilmesinin ardından deprem bölgesi Hatay’da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atılmaya başlandı. 

TOKİ’nin kalıcı konut yapması için Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü arazisinin bir bölümü için kamulaştırma kararı alınmış, jandarma eşliğinde iş makinaları ile köylülerin tarım arazilerine girilmişti.

TIKLAYIN - Hatay Dikmece'de topraklarını savunan köylülere jandarmadan coplu müdahale: 7 kişi gözaltına alındı

TIKLAYIN - Özgür Özel, Dikmece'de 112 gündür zeytinlikleri için direnen köylülere destek verdi: Mahkeme kararı derhal uygulanmalı, takipçisi olacağız