Gündem

Hatay'da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi: Bazı binalar yıkıldı, 3 kişi hayatını kaybetti

Depremler çevre illerde de hissedildi; tsunami uyarısı kaldırıldı

20 Şubat 2023 20:13

T24 Haber Merkezi 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4, saat 20.07'de de merkez üssü Samandağ'da 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini açıkladı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bazı binaların yıkıldığını ve enkaz altında kalanların olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay saat 21.52'de yaptığı açıklamada 8 yaralının olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 23.00'te yaptığı açıklamada, 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 213 kişinin hastanelere sevk edildiğini ve 3 enkazda arama kurtarma çalışmasının yapıldığını duyurdu. 

6 Şubat Pazartesi günü en az 41 bin 156 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin 15. gününde, merkez üssü Hatay olan birçok kentte hissedilen 2 deprem daha meydana geldi. İlk deprem, 16,7 kilometre derinlikte gerçekleşirken, ikinci deprem 7 kilometre derinlikte oldu. Depremler, Hatay ve çevre illerden de şiddetle hissedildi. 

İlk belirlemelere göre, bazı binalar yıkıldı. 

T24 CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYIN 

Hatay merkezli deprem Orta Doğu'da birçok ülkede hissedildi

AA'nın haberine göre, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı da salladı.

Deprem Lübnan'da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti.

Hatay merkezli deprem Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır'da da hissedildi.

Lübnan 

Hatay Valisi'nden açıklama: Bazı ihbarlar aldık 

Hatay Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine, "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor." dedi.

Haluk Levent: Şu ana kadar bana gelen haber 5 hasarlı bina yıkıldığı yönünde

Haluk Levent, depremlerin ardından sadece Samandağ'da 5 hasarlı binanın yıkıldığını aktardı. 

Haluk Levent, 1 kişinin sağ çıkarıldığını açıkladı: Enkaz altından sesler gelmeye devam ediyor

Haluk Levent, Şehit Murat Nuraydın caddesinde yıkılan bina olduğunu ve AFAD ekibinin çalışmasının devam ettiğini söyledi. Savaş Cünedioğlu adlı bir kişinin sağ çıkarıldığını da açıklayan Levent, "Enkaz altından sesler gelmeye devam ediyor" diye yazdı.

Tsunami uyarısı 

Avrupa Sismik Merkezi Hatay'da meydana gelen son depremden sonra Tsunami tehlikesi olduğundan, sahil bölgesinin acilen boşaltılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

AFAD da "Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir." açıklamasını yaptı. 

Lütfü Savaş: Bazı binalar yıkıldı, enkaz altında kalanlar var 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, NTV'ye bağlanarak son depremlerin ardından bazı binaların yıkıldığını enkaz altında kalanlar olduğunu duyurdu. Savaş, ilk depremlerin ardından sokakta yaşayan vatandaşların üşüdükleri için binalara yeniden girebildiğini ifade etti.  

Antakya'daki hastane tahliye edildi 

Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastalar tedbir amaçlı tahliye edildi. Hastanenin acil servis hizmetleri de bahçeye kurulan sahra hastanesinde verilmeye başlandı.

Mersin'de eğitim öğretime 1 gün ara verildi

Hatay'ın Defne ilçesi merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Mersin'de eğitim öğretime 1 gün ara verildi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, 21 Şubat Salı kent genelinde eğitim öğretime 1 gün süreyle ara verildi. Kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personel ile 10 yaş ve daha küçük yaştaki çocuğa sahip kadın çalışanlar da idari izinli sayılacak.

Hastaneden tahliye anları 

 Gaziantep Valisi: Herhangi bir can kaybı yok

Gaziantep Valisi Davut Gül, Hatay'da art arda meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerde kentte bir metruk binada kısmi çökme olduğunu, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Gül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hatay merkezli depremlerin Gaziantep'te de hissedildiğini belirtti.

Depremle ilgili ihbarların değerlendirildiğini aktaran Gül, "An itibarıyla bir metruk binada kısmi çökme olup herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Lütfen ağır hasarlı binalardan uzak durunuz. Geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Adana Valisi: Herhangi bir yıkım yok 

Adana Valisi Süleyman Elban, Hatay merkezli meydana gelen depremler nedeniyle kentte herhangi bir yıkımın yaşanmadığın söyledi. Vali Elban, AA muhabirine, depremler nedeniyle kentte olumsuz gelişme yaşanmadığını belirtti.

Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı’nda iki binanın yıkıldığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyleyen Elban, gerekli kontrollerin yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu arada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesindeki bazı hasta ve refakatçilerinin, depremin ardından sedyelerle hastane bahçesine çıktıkları görüldü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hastanelerde 8 yaralımız var 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde bağımsız bir deprem meydana geldiğini, sonrasında yaklaşık 20 artçı deprem yaşandığını bildirdi. Oktay, Hatay'daki depremlerin ardından hastanelere şu ana kadar 8 yaralının getirildiğini açıkladı.

AFAD tsunami uyarısını kaldırdı

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Hatay'daki depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısıyla tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı, değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır." denildi. 

Naci Görür: Bu fay enerjisini boşalttı

Prof. Dr. Naci Görür T24 canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Bu fay enerjisini boşalttı, artık bu fay üzerinde daha büyük bir deprem olmaz" dedi. 

Bakan Soylu: 3 kişi hayatını kaybetti 

Deprem bölgesinde incelemelerini sürdüren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada Hatay merkezli 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki iki depremde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 213 kişinin yaralı olarak hastanelere sevk edildiğini söyledi. Bakan Soylu, Hatay depreminin yıkıma yol açtığını ve 3 enkazda arama kurtarma çalışmasının yürütüldüğünü belirtti. Soylu, 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 5.8 olmak üzere 26 artçı meydana geldiğini ve 42 ihbar alındığını ifade ederken, bir kez daha vatandaşlara binalara girmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Hatay Valilik binası kullanılamaz hale geldi 

Kahramanmaraş merkezli iki depremde hasar gören tarihi Hatay Valiliği binası, bu akşam saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde ağır hasar aldı. Tarihi binanın büyük bir bölümü yıkılarak tamamen kullanılamaz hale geldi. Polis bina çevresinde güvenlik önlemi aldı. Yaşanabilecek olası bir yıkıma karşı binaya kimse yaklaştırılmıyor. 

Hatay Valiliği 

TIKLAYIN | HATAY'DAN SON İKİ DEPREMİN ARDINDAN KARELER

 

AFAD: 32 artçı deprem yaşandı, 42 ihbar var 

AFAD'dan saat 23.29'ta yapılan açıklamada şu bilgiler aktarıldı: 

"Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 32 artçı deprem yaşanmıştır.Deprem nedeniyle üç vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 213 vatandaşımız çevredeki hastanelere nakledilmiştir. Deprem bölgesinden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 42 ihbar ulaşmıştır. 16 AFAD İl Müdürlüğü ekibi ile 112 Acil, itfaiye, JAK, PAK, CEKUT ve STK ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Bölgede arama tarama çalışmaları devam etmektedir."

Deprem kameraya yansıdı

Hatay'da 6,4 büyüklüğündeki deprem anı karavanın ön camındaki kameraya böyle yansıdı: 

THY'den açıklama: Pistte problem olmadığı teyit edildi

Hatay'da akşam saatlerinde peş peşe yaşanan iki depremin ardından Hatay Havalimanı'ndaki pistte yapılan kontrollerde uçuşlara engel bir durum olmadığı bildirildi. Kontrollerin ardından İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan AnadoluJet uçağı kısa bir süre önce Hatay'dan havalandı.

Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 ve 3 dakika sonra ise merkez üssü ise yine Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından Hatay Havalimanı kontrol edildi. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Deprem sonrasında Hatay Havalimanı pisti tekrar kontrol edildi. Pistte problem olmadığı teyit edildi. Akabinde uçağımız havalimanından emniyetli şekilde kalkışını gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

Bilal Ekşi, hesabından Hatay Havalimanı'ndan İstanbul Sabiha Gökçen seferini yapan uçağın kalkışına ait görüntüleri de paylaştı. TK4371 sefer sayılı Hatay-Sabiha Gökçen seferini yapan uçak, bir saat gecikmeli olarak Hatay'dan havalanırken, saat 23.55 sıralarında İstanbul'da olması bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay Havalimanı'nın pistinde meydana gelen hasar nedeniyle uçuşlar bir süreliğine durdurulmuş; ekiplerin yoğun çalışmasının ardından 12 Şubat'tan itibaren tahliye seferlerine başlanmıştı. (DHA)

Bakan Kirişci, Hatay'daki barajlarda güvenliği tehdit eden bir durumun olmadığını bildirdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde, Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarında güvenliği tehdit eden bir durumun oluşmadığını bildirdi. Bakan Kirişci, Hatay'daki barajlara yönelik sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Hatay merkezli depremin ardından DSİ ekiplerinin bölgedeki barajları yerinde incelediğini belirten Kirişci, "İlk tespitlerimize göre Hatay'daki Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarımızda, baraj güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmuyor. Hatay'ımıza, tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun." ifadesini kullandı.

Antakya'da eşya aldıkları hasarlı bina Hatay depreminde yıkıldı; 3 kişi enkaz altında

Çöken binalardan 3 kişiyi sağ çıkaran ekipler, 3 kişiye daha ulaşmaya çalışıyor

Merkez üssü Defne olan 6,4 büyüklüğündeki depremde, merkez Antakya ilçesi Gazi ve Küçükdalyan mahallelerindeki 2 bina çöktü. Gazi Mahallesi Şehit Murat Nuraydın Caddesi'ndeki binanın enkazında 1 kişiye ulaşıldı. Sağ çıkarılan bu kişi hastaneye götürüldü. Bu binada enkaz altında olduğu öğrenilen 3 kişiye daha ulaşılabilmesi için ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

Küçükdalyan Mahallesi İpek Sokağı'nda yıkılan binanın enkazından da 2 kişi çıkarılarak tedaviye alındı. Aynı binadan 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, enkaz altında başka kimsenin olmadığı belirtildi.

İpek Sokağı'ndaki binanın enkazından kendi imkanlarıyla kurtulan Ahmet Başman, AA muhabirine, sarsıntı sırasında bu müstakil evde olduklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar görmeyen evin iki odadan oluşan eski bir yapı olduğunu belirten Başman, "Göçük altından kendi imkanlarımla çıktım. Deprem sırasında 4-5 kişiydik. Kızım ağır yaralı, amca oğlu vefat etti. Diğerleri çıktı." dedi.