Gündem

Hatay’da depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için toplu mezarlar kazılıyor: “Cenazelerimizi bile doğru düzgün gömemiyoruz"

09 Şubat 2023 14:20

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Çankaya Mezarlığı’nda depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için toplu mezarlar kazılıyor. Yedi kepçenin çalışmasıyla açılan mezarlara cenazeler kefensiz ve yıkanmadan gömülüyor.

Hayatını kaybedenlerin yakınları, “Buraya kimse gelmedi. Cenazelerimizi bile doğru düzgün gömemiyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi.

Bir vatandaş, enkazdan çıkardığı yakınlarını battaniyeye sararak mezarlığa getirdiğini, mezarlık kapısında bulunan savcı ve polis eşliğinde rapor hazırlandıktan sonra açılan mezarlara sırasıyla gömdüklerini anlattı.

Ayrıca İskenderun SSK Hastanesi’nin içinde depremde hayatını kaybeden onlarca kişi hâlâ bekliyor. Hastanenin içerisindeki koku nedeniyle çalışanlar, maskeyle ya da sürekli dışarıya çıkıp hava alarak çalışıyor.

Öte yandan mezarlık işçileri, mezar kazma işleminin gün boyunca süreceğini aktardı.

Yakınını kaybeden depremzede, “Bunu anlatmak biraz zor olacak. 8 tane cenazemiz var. Eğer bu deprem olduğu zaman ilk gün yardım gelseydi ölü sayısı yarı yarıya düşerdi. İki gün sonra geldiler. Halkı, STK’ları takdir ediyorum, çok uğraştılar, çok çalıştılar. Devlet, millet geldi. Ölülerimizi yıkamıyorlar, elbisesiyle gömüyorlar. Bu bir afettir ama biraz daha büyüklerden destek istiyoruz. Atıyoruz gidiyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz, dertliyiz, çok üzüntülüyüz. Cenazeler yanlış gömülüyor maalesef, çok kötü durumdayız.” dedi.

T24’e konuşan başka bir depremzede de “Ne bir cenaze aracı, ne bir şey… Arabamıza koyuyoruz, sığar sığmaz o şekilde” diye konuştu.

Cenazesini bulamadığını söyleyen depremzede, “Cenazeler kayboluyor, biz bulamadık. Akşam çıkarılmış cenaze, yerlerde yığılmış üst üste atılmış her şey, isim olduğu halde. Cenazeler kayıp şu anda. Birisi bulmuş, gömülmüş geri açmışlar. Yanlış gömmüşler cenazeyi” ifadesini kullandı.