Yaşam

Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan göç etmek zorunda kalacak

14 Eylül'de 'Hasankeyf İçin Bir Şey -Yap/Çiz/Söyle Eylem Günü' düzenlenecek

03 Eylül 2019 19:49

12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nın yaratacağı tahribata ilişkin rapor hazırlayan Hasankeyf Koordinasyonu, 100 bin insanın göç etmek zorunda kalacağını açıkladı.

"Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi Eleştiri Raporu" adıyla yayınlanan 54 sayfalık raporda, Ilısu Barajı'nın tamamen su tutması durumunda, Dicle Nehri'nin kollarıyla birlikte 400 kilometrelik akarsu yatağının baraj suları altında kalacağı kaydedildi.​

Su altında kalacak taşınmazların kamulaştırılmasında yaşanan sorunlara da değinilen raporda, kamulaştırma bedellerinin yetersiz olduğu, insanların ya bölgede yapılan yeni yerleşim yerlerine ya da başka yerlere göçe zorlandığı, göç edenlerin ise işsizlikle karşı karşıya kalacağı aktarıldı.

Raporda, Dicle Nehri'nin Türkiye sınırlarını aşıp Suriye ve topraklarına aktığı, Cizre Barajı'nın da yapılmasıyla beraber, kurak yazlarda Irak'a akacak suyun tamamen tükenme ihtimaline dikkat çekilerek "bölge barışının gelişmesine engel teşkil edebilir" denildi.

Raporda, "Ilısu baraj projesi bir an önce durdurularak bölge insanlarının söz sahibi olacağı, sosyo-ekonomik standartları yükseltecek, kültürel ve doğal varlıkları koruyacak çözümler geliştirilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Koordinasyon'dan bir süre önce yapılan açıklamada, 'Hasankeyf İçin Bir Şey -Yap/Çiz/Söyle Eylem Günü' için "14 Eylül'de dünyanın neresinde olursanız olun, enstrümanlarınızı alıp dışarıda veya evinizde çalın, şarkı ile türkülerinizi tehdit altındaki Dicle Vadisi'nin kültürel ve doğal mirası için söyleyin. Fırça, kalem veya ellerinizi kullanarak tuvale, kâğıda, duvara veya yere Hasankeyf'i, Dicle'yi ve tehdit altındaki diğer doğa ve yaşam alanlarını çizin" çağrısı yapıldı.