Dünya Basınında Bugün

Harris, Trump'la farkı eritiyor; "İsrail ve Hamas anlaşmaya hiç olmadığı kadar yakın; Rusya'dan Zelenski mesajı | Dünya Basınında Bugün

26 Temmuz 2024 09:51

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray yetkilileri, dün ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da bir araya geldikten sonra "İsrail-Hamas anlaşmasının hiç olmadığı kadar yakın olduğunu" söyledi. New York Times/Siena College anketine göre Demokratların başkan adayı olması beklenen Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'la arasındaki farkı kapatıyor. Kremlin, lider olarak meşruluğu konusunda şüpheleri sürse de barış için Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi. 

26 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | ABD: İsrail ve Hamas anlaşması hiç olmadığı kadar yakın

Beyaz Saray yetkilileri, dün ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da bir araya geldikten sonra "İsrail-Hamas anlaşmasının hiç olmadığı kadar yakın olduğunu" söyledi. 


The Times | Paris yemek boykotundan sonra Büyük Britanya takımı kendi şefini gönderecek

Britanya takımı, Britanya Olimpiyat Birliği'nin Paris Olimpiyat köyünde sunulan yemeklerde yeterince protein olmadığını ve bazen yeterince pişirilmeden sunulduğunu söylemesinden sonra kendi şefini gönderme kararı aldı. 


New York Times | Yeni ankete göre Harris, Trump'la farkı kapıyor

New York Times/Siena College anketine göre Demokratların başkan adayı olması beklenen Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 103 günlük kampanya sürecine Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'la neredeyse aynı noktada başlıyor. Ankete göre seçmenin yüzde 48'i Trump'ı, yüzde 47'si ise Harris'i tercih ettiklerini söylüyor. 


The Washington Post | Harris Gazze'de ateşkes ve esirlerin bırakılması çağrısı yaptı

ABD Başkan Yardımcısı ve potansiyel Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yaptıkları görüşmede Gazze'deki insani durum konusunda baskı yaptı ve daha sonra konuyla ilgili olarak "Sessiz kalmayacağım" dedi. 

Perşembe günü Netanyahu ile yaptığı görüşmeden sonra değerlendirmelerde bulunan Harris, "Gazze'de son 9 ayda yaşananlar kahredici. Ölü çocukların ve güvenlikleri için evlerinden kaçan insanların fotoğraflarını görüyoruz. Bazıları ikinci, üçüncü hatta dördüncü defa bunu yapıyor" diye konuştu. Harris'in görüşmeden sonra yapacağı konuşma, "ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail politikasından ayrışıp ayrışmayacağına dair sinyaller verebileceği için" dünya tarafından yakından takip edildi. 

Hamas'ın 7 Ekim saldırısının savaşı tetiklediğini ve "korkunç cinsel şiddet suçları" işlediğini vurgulayan Harris, "İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğunu" dile getirdikten sonra, "Gazze'de trajediler yaşanırken kafamızı başka yöne çeviremeyiz. Acılara karşı hissizleşemeyiz. Ben sessiz kalmayacağım" dedi. 

Bir Filistin devletinin kurulması için çağrı yapan Harris, Netnayahu'ya "çok sayıda sivil cana mal olan" savaşı sonlandırmak için artış bir ateşkes ve esir iadesi anlaşmasına varılması gerektiğini söylediğini aktardı. Harris, "Başbakan'a dediğim gibi, bu anlaşmaya varmanın zamanı geldi" ifadelerini kullandı. 

Netanyahu'nun cuma günü Harris'le yaptığı görüşmeden birkaç saat önce Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği Biden görüşmesi daha dostane bir havada geçti. Netanyahu görüşmede Biden'ın görevi bırakmasıyla ilgili olarak, "Gururlu bir Yahudi Siyonistten gururlu bir İrlandalı Amerikalı siyoniste; 50 yıllık kamu servisiniz ve İsrail'e 50 yıldır devam eden desteğiniz için teşekkür ederiz" dedi.


Moscow Times | Kremlin Zelenski ile konuşmaya açık olduğunu, ancak bazı konuların açıklığa kavuşması gerektiğini söyledi

Kremlin, lider olarak meşruluğu konusunda şüpheleri sürse de barış için Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Rusya genel olarak müzakere sürecine açık, ancak ilk olarak Ukrayna tarafının hazır olduğunu anlamamız gerekiyor" dedi. 

Peskov, "Hedeflerimize müzakere yoluyla ulaşmaya hazırız" dedi. Rusya, Ukrayna'nın kısmen Rus ordusu işgalindeki dört bölgesini Moskova'ya vermesini ve NATO'ya katılma hedefinden vazgeçmesini istemişti. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, çarşamba günü Çin seyahati sırasında Moskova "iyi niyet" gösterdiğinde Kiev'in müzakereye hazır olduğunu söyledi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kuleba, Rus tarafının böyle bir şeye henüz hazır olmadığını" söyledi.

Peskov, perşembe günü yaptığı açıklamada Zelenski'nin 5 yıllık başkanlık süresinin Mayıs ayında dolmasını da "yasal bir problem" olarak niteledi. Ukrayna ve Batılı müttefikleri, barış zamanı siyasi kurallarının savaş günlerinde geçerli olmadığını savunuyor. 

Peskov, "Zelenski'nin meşruluğuyla ilgili genel bir sorun olsa da Rusya'nın temas ve müzakere etmesini yasaklayan yasal bir durum yok" dedi. 

Kremlin Sözcüsü, "Hala açıklığa kavuşturulması gereken çok şey var" diye konuştu.


Al Jazeera | İsrail'in Gazze savaşı: Güney ve kuzeydeki şehirlere hava saldırıları

Al Jazeera'nin sahadaki muhabirinin bildirdiğine göre, İsrail savaş uçaklarının yeni bir hava saldırısı dalgası, güneydeki Han Yunus, merkezdeki Bureij mülteci kampı ve bölgenin kuzeyindeki Gazze Şehri de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ni hedef aldı.