Gündem

'Harbiyeli Anneleri' Sakarya Caddesi’nde eyleme başlıyor: "Mücadelemiz çocuklarımızı alana kadar sürecek"

"TTB Başkanı Feyzioğlu bana, 'Biraz sesinizi kısın' dedi"

24 Eylül 2019 14:05

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki cunta yapılanması tarafından 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimi sırasında askeri öğrenci olan ve müebbet hapis cezası alan 259 askeri öğrenciden bazılarının aileleri, 'Harbiyeli Anneleri' adıyla her hafta Ankara'da Sakarya Caddesi'nde eylem düzenlemeye karar verdi.

AKP Ankara İl binası önüne giden anneler Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Müebbet hapis cezası alan askeri öğrenci Furkan Çetinkaya’nın (20) annesi Melek Çetinkaya, oğlunu 13 yaşındayken devlete emanet ettiğini ve şu anda Silivri Cezaevi’nde 7 kişilik koğuşta 45 kişi ile kaldığını belirtti. Çekinkaya, “İki ay önce KHK ile ihraç edilen eski Yarbay Mehmet Alkan’ın karar duruşmasında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile karşılaştım. Kendimi tanıttım. ‘Biliyorum’ dedi. ‘Biliyorsunuz ama hiçbir şey yapmıyorsunuz’ dedim. ‘Daha zamanı var’, ‘Cumhurbaşkanı ile görüşün randevu alın’ dedi. ‘Çok da sesiniz çıkıyor, biraz sesinizi kısın’ dedi. ‘Defalarca randevu talep ettik ama alamadık’ dedim. ‘Bir de ben sizin için görüşeyim’ dedi. Ama herhangi bir dönüş yapılmadı. Ve randevu alamadık. Biz de AKP İl binası önüne gittik” diye anlattı. 
 
“Çocuğumu devlete verdim, devletten istiyorum” diyen Çetinkaya, “Benim çocuğum 6 yıl o okulda okudu. Devlet böyle bir örgütün TSK’ye sızdığını bilmiyorsa, benim 13 yaşındaki çocuğum hiç bilemez. Bu tamamen hedef saptırmaktır” dedi. 

HDP Diyarbakır İl Binası önündeki anneler: Çocukları bulması gereken hükûmettir

HDP Diyarbakır İl binası önündeki oturma eylemine bir anlam veremediğini belirten Çetinkaya, “Çocukları bulması gereken o günün hükûmetidir, devlettir. Nerede olduğunu bilmiyorsa bile bulup annelerine vermek zorundadır.  Biz de çocuklarımızın bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz. Merhamet dilenmiyoruz, af istemiyoruz sadece adaletin yerini bulmasını istiyoruz” diye konuştu.
 
Çetinkaya, her çarşamba günü Sakarya Caddesi’nde bir araya gelerek, adalet taleplerini yineleyeceklerini belirtti. 

"Çocuklarımızın nerede olduğunu biliyoruz"

Müebbet hapis cezası alan askeri öğrenci Mustafa Güldiken’in annesi Nazik Güldiken de, “Çocuklar neyin ne olduğunu bilmiyorlar. Halktan birileri darbe olduğunu telefonlar aracılığı ile gösteriyor. O dakikalara ait telefon ile çekilen videolar mevcut. Çocuklar halka kendilerinin haberi olmadığını çok güzel anlatmışlar. Bizim çocuklarımızı temize çıkaracak çok fazla delillerimiz olmasına rağmen onların müebbet verecek hiçbir delili yok” ifadelerini kullandı. 

"Çocuklarımızı alana kadar devam edeceğiz"

Müebbet hapis cezası alan Bedirhan Mercimek’in annesi Dillek Mercimek ise, Türkiye’de her dönem farklı annelerin canının yandığını söyledi. Mercimek, “Demek ki şimdi bizim de canımız yanacak ve acıları biz yaşayacakmışız. Bizim mücadelemiz 3 yıllık ama yıllardır çocuklarını arayan anneler (Cumartesi Anneleri) var. Bir gün mutlaka bu ülkenin bütün çocuklarına adalet gelecek. Bir gün elbet annelerin gözünün yaşı dinecek. Mücadelemiz çocuklarımızı alana kadar sürecek. Anneler ağlamasın, ülkeye huzur gelsin, kimse cezaevlerinde kalmasın. Hep beraber mutlu mesut yaşayalım” dedi.