Dünya

Hannah-Arendt Ödülü'nde "Yahudi gettosu" krizi aşıldı: Ödül, Masha Gessen'e verildi

16 Aralık 2023 22:09

Almanya'da Hannah-Arendt Ödülü'ne layık görülen dedesi Holokost'ta ölmüş Yahudi yazar Masha Gessen, ödülünü düzenlenen küçük bir törenle aldı. 

Gessen'in Gazze'yi "Nazi işgali altındaki Doğu Avrupa'da bir gettoya" benzetip İsrail'i eleştirdiği makalesi Almanya'da tartışma yaratmıştı. Heinrich Böll Vakfı, Gessen'e verilen Hannah Arendt Ödülü'nden çekilmişti.

Bremen'in Steintorviertel semtindeki küçük bir salonda düzenlenen törene 50 kişi katılırken polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

Hannah-Arendt inisiyatifi yöneticilerinden Eva Senghaas, Alman haber ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, "Küçük bir formatta, çok yoğun bir etkinlik oldu ve hepimiz bunun gerçekleşmesinden memnunuz" dedi. 

Ödülün Gessen'e verilmesi tartışma yaratmıştı

Hannah-Arendt Ödülü'ne layık görülen Rus kökenli ABD'li gazeteci ve yazar Masha Gessen'in, Filistin ile ilgili yazdığı makalede, "Gazze'yi, bir dönem işgal altında bulunan Avrupa'daki Yahudi gettolara" benzetmesi tartışmalara neden olmuştu.

Heinrich Böll Vakfı, Bremen'deki törene katılmama kararı almış, Gessen'in değerlendirmelerini kabul edilemez bulduklarını açıklamıştı.

Hannah-Arendt Ödülü Siyasi Düşünce Derneği ise Heinrich Böll Vakfı'nın Gessen'e verilecek ödül törenine katılmayacağını, belediye binası salonunun törende kullanılması izninin de iptal edildiğine dikkat çekti. Bunun üzüntüyle karşılandığı ifade edilen açıklamada, derneklerinin "Heinrich Böll Vakfı ve Bremen hükümetinin desteklediği bağımsız kurum olduğu ancak Vakfa bağlı olmadığı" belirtildi. 

Gessen, 9 Aralık'ta yayımlanan makalesinde, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Gazze, 17 yıldır yoğun nüfusu olan, yoksul, duvarlarla çevrili ve halkın sadece küçük bölümünün kısa süreliğine bölgeden ayrılma hakkı bulunduğu bir kamp, başka bir deyişle gettodur. Venedik'teki bir Yahudi gettosu veya ABD'de şehir içindeki getto gibi değil, Nazi Almanyası tarafından işgal edilen Doğu Avrupa ülkesindeki Yahudi gettosu gibi."

Almanya-İsrail toplumu, makaleye tepki göstererek, Gessen'e Hannah-Arendt Ödülü'nün verilmesinin askıya alınmasını talep etmişti.