Gündem

Hande Baladın'a “asitli tehdit” davasında karar

Akıl sağlığı raporunda "iddia edilen suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığı ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azalmış olduğu" belirtildi

01 Şubat 2024 12:28

Milli voleybolcu Hande Baladın’a sosyal medya üzerinden, “Spor kulübüne giderken arabanı tararım, yüzüne asit atacağım” şeklinde tehdit mesajları gönderen Mustafa Neşeli hakkında karar açıklandı.

İddiaya göre Mustafa Neşeli, Baladın’a yönelik, “Kızım dedim, orman yoluna yatarım, spor kulübüne giderken arabanı tararım dedim. Benden şikayetçi olmadı. Benden korkmadı. Ben bunu alenen devamlı tehdit, taciz aklınıza gelebilecek ne varsa uyguladım. Fakat saf aşık gibi göründüm kendisine. Sanki bana her şeyi yaptırabilecek bir insanmış gibi. Bu da bundan nemalandı...", "Ben bu kıza diyorum ki senin yüzüne asit atacağım bundan dahi korkmuyor. Bu kızdan intikam almadan bana ölüm yok” şeklinde ifadeler kullandı. Neşeli, Hande Baladın’ın şikâyeti sonrası Mustafa Neşeli gözaltına alındı. Neşeli savcılıktaki işlemlerinin ardından, “silahla tehdit” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hakkında 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istemi ile dava açılan Neşeli, savunmasını yaptıktan sonra ikinci duruşmada tahliye edildi.

Akıl sağlığı yerinde çıkmadı

İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün davanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmaya sanık Mustafa Neşeli avukatı ile birlikte katıldı. Hande Baladın’ı ise avukatları temsil etti. Duruşmada ilk olarak sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin gelen rapor okundu. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından hazırlanan raporda sanığın işlediği iddia edilen suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığı ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azalmış olduğu belirtildi. Bu nedenlerle sanığın cezai sorumluluğunun olmadığı belirtildi.

Raporun okunmasının ardından söz verilen Hande Baladın’ın avukatı raporu kabul etmediklerini söyleyerek sanığın cezalandırılmasını istedi. Sanık Mustafa Neşeli ise son sözünde hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Sanığın yüksek güvenlikli bir sağlık kurulunda koruma ve tedavi altına alınmasına karar verdi

Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme sanığın cezai sorumluluğunun olmadığı gerekçesiyle, “kadına karşı silahla tehdit” suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkeme ayrıca sanığın yüksek güvenlikli bir sağlık kurulunda koruma ve tedavi altına alınmasına karar verdi. Sanığın toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalkana ya da önemli ölçüde azalana kadar koruma ve tedavisinin devamına karar verildi.

Sanığın avukatı konuştu

Karar sonrası açıklama yapan Mustafa Neşeli’nin avukatı Adnan Mercan, müvekkili hakkındaki tahliye kararının kamuoyunda büyük tepkiye yol açtığını söyleyerek, “Oysa baştan beri müvekkilin hasta olduğunu, iradesi dışında hareket ettiğini, suç kastı olmadığını belirtmiştik. Kadına karşı şiddet uygulanması suçlarına karşı toplumsal duyarlılık gerekli ve sevindiricidir. Ancak bu olay önyargıyla linç etmenin doğru olmadığını bir kez daha göstermiştir” dedi.