Dünya

Hamas yetkilisi, kaç İsrailli rehinenin hâlâ hayatta olduğunu bilmediklerini açıkladı

Gazze'de kalan 120 rehinenin akıbeti, İsrail ile Hamas arasındaki uzun süreli ve kanlı çatışmayı sona erdirecek herhangi bir anlaşma için hayati önem taşıyor

14 Haziran 2024 08:20

T24 Dış Haberler

Hamas Sözcüsü ve Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, rehinelerin kaçının hayatta olduğu konusunda "kimsenin bir fikri olmadığını" söyledi. 

Gazze'de kalan 120 rehinenin akıbeti, İsrail ile Hamas arasındaki uzun süreli ve kanlı çatışmayı sona erdirecek herhangi bir anlaşma için hayati önem taşıyor.

Ancak üst düzey bir Hamas yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada kaçının hayatta olduğuna dair "kimsenin bir fikri olmadığını" ve rehinelerin serbest bırakılması için yapılacak herhangi bir anlaşmanın kalıcı ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi garantilerini içermesi gerektiğini söyledi.

CNN'e konuşan Hamdan, kaç kişinin hala hayatta olduğunu bilmediğini söyledi. "Bu konuda hiçbir fikrim yok. Kimsenin bu konuda bir fikri yok" diyen Hamdan, herhangi bir kanıt sunmadan İsrail'in Cumartesi günü dört rehineyi kurtarmak için düzenlediği operasyonun, aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu üç kişinin ölümüne yol açtığını iddia etti.

Kamuoyunda bilinenden daha fazla rehinenin ölmüş olabileceğine dair korkular var. Nisan ayında Hamas uluslararası arabuluculara, İsrail'in anlaşmanın ilk aşamasında, tüm kadınların yanı sıra hasta ve yaşlı erkekler de dahil olmak üzere kalan 40 rehinenin serbest bırakılması talebini yerine getiremeyeceğini çünkü elinde bu kriterlere uyan 40 canlı rehine bulunmadığını söyledi.

ABD destekli öneri üzerindeki müzakereler son günlerde yoğunlaştı ancak Çarşamba günü Hamas'ın belgeyi aldıktan 12 gün sonra yanıtını sunmasının ardından durma noktasına geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın "çok sayıda değişiklik" sunma kararından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve bunlardan bazılarını "(Hamas'ın) daha önce aldığı pozisyonların ötesine geçmek" olarak tanımladı.