İlerleyen saatlerde bölgede güvenlik önlemleri alınırken, Sinvar’ın cesedi alındı ve İsrail’e sevk edildi.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Sinvar yenilmiş, aranıyorken ve firariyken öldü. Bir komutan gibi değil, sadece kendini düşünen biri olarak öldü. Bu tüm düşmanlarımıza açık bir mesajdır” ifadelerini kullandı.
'Sinvar'ın ölümü Hamas'a büyük darbe, ama savaşın sonu değil'
BBC Dış Haberler Editörü Jeremy Bowen'a göre Yahya Sinvar'ın öldürülmesi Hamas'ı sarsmış olsa da İsrail-Gazze savaşının sonunu getirmeyecek.
Gazze'nin Han Yunus kentinde BBC adına yerel bağımsız gazetecilere röportaj veren Filistinliler de savaşın süreceğini söyledi.
Doktor Ramadan Faris, "Bu savaş Sinvar, Haniye, [Hamas ideri Halit] Meşal veya başka bir lider ya da yetkiliye bağlı değil" dedi ve ekledi:
"Bu, hepimizin bildiği ve anladığı gibi Filistin halkını yok etme savaşı. Mesele Sinvar ya da başkasından çok daha büyük."
Adnan Ashour ise kiminin Sinvar'ın ölümüne üzüldüğünü, kimininse bunu umursamadığını söyledi.
Ashour, "yalnızca bizim peşimizde değiller. Tüm Orta Doğu'yu istiyorlar. Lübnan, Suriye ve Yemen'e karşı savaşıyorlar... Biz ve Yahudiler arasındaki savaş 1919'dan beri yüz yılı aşkın süredir devam ediyor" diye konuştu.
Ashour, Sinvar'ın ölümüne dairse "Hamas yalnızca Sinvar değil... bir halkın davası" ifadelerini kullandı.
Jeremy Bowen, 1990'lardan bu yana birçok Hamas liderinin İsrail tarafından öldürüldüğünü, ancak her zaman yerine bir yenisinin getirildiğini söyledi.
Bowen, "İsrail Sinvar'ın ölümünü kutlarken Hamas hala rehineleri tutuyor ve savaşmayı sürdürüyor" dedi.
Filistinliler Sinvar'ın öldürülüşü için ne diyor?
Gazze’nin güneyinde, evinden uzakta bir çadırda yaşayan Mohammed Wadi, Sinvar’ın ölümü ile “yüreğinin yandığını” anlatıyor:
"İki gün önce bir çadırın yandığını gördüğümüzde yüreğimiz sızladı. Bugün Haniye ve Aruri'nin ölümlerinin ardından, Yahya Sinvar’ın öldürülmesiyle bir kez daha yüreğimiz yanıyor. Gerçekten çok kötü bir haber."
BBC için çalışan serbest gazetecilerden birine konuşan bir başka Gazzeli, Hamas’ın son liderinin öldürülmesinin, büyük değişim yaratmayacağı görüşünü paylaşıyor:
“Sinvar, Gazze Şeridi'nde bir yıllık çatışmaların ardından öldürüldü. Hakkında farklı görüşler olmasına rağmen, bir istihbarat operasyonu yerine, tam silahlı halde ve İsrail güçleriyle çatışma halindeyken öldürülmüş olması önemli”
Omar Abdel Latif isimli bir Filistinli de BBC’nin radyo programında bölgedeki herkesin savaştan bıktığını anlatıyor ve "İnsanların sonunda biraz dinlenebilmesi için normale dönmeyi özlüyoruz. Sürekli savaştan ve bitmeyen yorgunluktan bıktık.” diyor.
İşgal altındaki Batı Şeria’daki Ramallah şehrinde yaşayan 54 yaşındaki Murad Omar da haber ajansı Reuters'a şunları söyledi:
"Sinvar’ın öldürülmesi durumu daha da karmaşık hale getirecek. Gazze’de savaş daha da uzayabilir. Amerikalılar ve İsrailliler, bugünün Gazze için yeni bir gün olduğunu söylüyorlar, ama doğru değil, bunlar siyasi sloganlar. Savaş devam edecek ve bitmeyecek gibi görünüyor."
Birkaç kilometre ötede, Hebron'da yaşayan Alaa Hashlamoon ise şöyle diyor:
“Kim ölürse ölsün, onun yerine geçecek birinin her zaman olacaktır. Sinvar inatçı bir adamdı, onun gibi ve hatta ondan daha inatçı birinin lider olmasını umuyoruz. Aramızdan iyi bir adam ayrıldı, Allah’ın izniyle daha iyi birini bulacağız."