Dünya

Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin üç oğlu ve iki torunu, İsrail saldırısında öldü

Haniye'nin üç oğlu ve üç torununun Şati Mülteci Kampı'na yönelik İsrail hava saldırısında öldürüldüğü bildirildi

10 Nisan 2024 18:06

T24 Dış Haberler

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırısında Hamas Siyasi Büro İsmail Haniye'nin 3 oğlu ve iki torununun öldürüldüğü bildirildi. Haniye'yi arayarak başsağlığı dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in, işlediği insanlık suçlarının hesabını hukuk önünde mutlaka vereceğini söyledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin üç oğlu ve iki torununun İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğü öğrenildi. Haniye'nin çocuklarını ve torunlarını öldüren hava saldırısı Gazze kentinin kuzeybatısındaki Şati Mülteci Kampı'nda yaşandı. 

Hamas liderlerinden Haniye, Al Jazeera'ye verdiği röportajda öldürülen oğullarının isminin Hazem, Amir ve Muhammed olduğunu doğruladı. Haniye ayrıca torunlarından bazılarının da İsrail saldırısında öldüğünü söyledi. Haniye, öldürülen torunlarının isimlerinin Emel, Halid ve Razan olduğunu açıkladı. 

Haniye, Şati Mülteci Kampı'na yapılan saldırı esnasında oğulları ve torunlarının bayram ziyareti için orada bulunduğunu söyledi. 

Haniye'den açıklama

Hamas lideri, "Şehitlerin kanı ve yaralıların acısıyla umut yaratıyoruz, geleceği yaratıyoruz, halkımız ve ulusumuz için bağımsızlık ve özgürlük yaratıyoruz" dedi.

"Hiç şüphe yok ki bu cani düşman intikam, cinayet ve kan dökme ruhuyla hareket ediyor ve hiçbir standart ya da yasaya uymuyor" diyen Haniye, savaşın başlamasından bu yana ailesinden 60 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Hamas lideri, "Gazze topraklarında her şeyin ihlal edildiğini gördük. Ortada bir etnik temizlik ve soykırım savaşı var. Kitlesel yerinden edilme var" dedi. 

Hamas lideri: Ateşkes görüşmelerindeki pozisyonumuzu etkilemeyecek

İsmail Haniye, ailesine yönelik saldırıyı "İsrail'in başarısızlığının kanıtı" olarak nitelendirirken Hamas'ın ateşkes görüşmelerindeki pozisyonunun değiştirmeyeceğini sözlerine ekledi. 

Haniye, İsrail'i kastederek "Hamas'ın cevabı verilmeden önce bu görüşmelerin zirvesinde çocuklarımı hedef almanın Hamas'ın pozisyonunu değiştirmesine neden olacağını düşünüyorlarsa hayal görüyorlar" dedi ve "Benim çocuklarımın kanı Filistin halkının çocuklarının kanından daha değerli değildir... Filistin'in tüm şehitleri benim çocuklarımdır" diye ekledi. 

Hamas'ın kalıcı ateşkes ve yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmesini içeren taleplerini geri çekmeyeceğini vurgulayan Hamas lideri, İsrail'in siyaset ve görüşmeler yoluyla amaçlarına ulaşamayacağını söyledi.

Gazze Medya Ofisi'nden açıklama: Sivil araç hedef alındı

Gazze'deki medya ofisi, Haniye'nin çocukları ve torunlarının Ramazan Bayramı'nın ilk günü İsrail savaş uçakları tarafından "sivil bir aracın" hedef alınması sonucu öldürüldüğünü ileri sürdü. Araçta Haniye'nin çocukları ve torunlarının bulunduğu belirtildi. 

Gazze Medya Ofisi açıklamasında "ABD yönetimini, uluslararası toplumu ve İsrail işgalini bu katliamlardan ve halen devam etmekte olan bu soykırımda işlenen suçlardan sorumlu tutuyoruz" denildi.

Erdoğan ve Bakan Fidan'dan başsağlığı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Haniye ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, İsrail'in, işlediği insanlık suçlarının hesabını hukuk önünde mutlaka vereceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Bakan Hakan Fidan da Haniye’yle telefonda görüşerek başsağlığı diledi.

Cenazeler defnedildi

Saldırıda hayatını kaybeden Haniye'nin yakınları, kılınan cenaze namazının ardından Eş-Şati Mülteci Kampı'nda defnedildi.