Dünya

Hamas'ın kaçırdığı Shani Louk'un babası, kızının naaşının sergilendiği fotoğrafın ödül almasını savundu: Bu son 50 yılın en önemli fotoğraflarından biri

31 Mart 2024 14:49

T24 Dış Haberler

Hamas'ın Gazze sokaklarında naaşını dolaştırdığı rehine Shani Louk'un babası, bu anı yakalayan fotoğrafçının ödüllendirilme kararını savundu ve fotoğrafı "son 50 yılın en önemli fotoğraflarından biri" olarak nitelendirdi.

Shani Louk'un beyaz bir kamyonetin arkasında Hamas militanları arasında çekilen cansız vücudunun sansürsüz fotoğrafı, Uluslararası Yılın Fotoğrafları ödüllerinden birinde birinciliği garantileyen bir fotoğraf koleksiyonunun parçası oldu. 

23 yaşındaki Alman-İsrailli dövme sanatçısı Louk, grubun 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırı sırasında Hamas militanları tarafından kaçırılan çok sayıda festival katılımcısı arasında yer alıyordu. 

Louk'un babası Nissim, öldürülen kızının fotoğrafının, AP'ye ve her yıl yarışmaya ev sahipliği yapan Missouri Gazetecilik Okulu'na gelen tepkilerin ardından tarihte bir döneme damgasını vurduğunu iddia ederek fotoğrafı savundu. 

Nissim Louk, İsrailli haber kaynağı Ynet'e, "Fotoğrafın ödülü kazanmasını istiyorum ve savunuyorum çünkü bu son 50 yılın en önemli fotoğraflarından biri. Bunlar insan hafızasını şekillendiren fotoğraflardan bazıları. Ağlamaya başlarsam ne olur? Bu tarih. 100 yıl sonra bakıp burada ne olduğunu anlayacaklar. Dünyayı dolaşıyorum ve herkes Shani'nin kim olduğunu biliyor" diye konuştu. 

Kederli baba, kızının görüntüsünün İsrail'de yaşananların belgelenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Sosyal medyada birçok kullanıcı, Louk'un imajının "Yahudi yaşamına çirkin bir saygısızlık" olarak kullanıldığını savunarak tepki gösterdi. 

Bir sosyal medya kullanıcısı X'te şunları paylaştı: "7 Ekim'de öldürülen Shani Louk'un bu fotoğrafına yılın fotoğrafı verilmesinden tiksindim, şok oldum ve öfkelendim. İsrailli kadınların sizin için değeri bu mu?"