Dünya

Hamas, ateşkes teklifine yanıt verdi; Blinken, anlaşmanın "mümkün" göründüğünü aktardı

06 Şubat 2024 21:54

T24 Dış Haberler

Hamas'tan yapılan açıklamada Gazze'de ateşkes teklifine "olumlu" bakıldığı aktarıldı. ABD ise taraflar arasında anlaşmanın "mümkün" göründüğünü açıklayarak Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yarın israil ziyaretinde durumu değerlendireceğini bildirdi. 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hamas'ın yanıtının "müzakerelere katılan yetkililer tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği" belirtildi. Hamas'tan konuya dair yapılan açıklama şöyle: 

"Öneriyi olumlu bir ruhla ele aldık. Öneri, kapsamlı ve tam bir ateşkesi, halkımıza yönelik saldırıların sona ermesini, yardım, barınma ve yeniden inşa sürecini, Gazze Şeridi'ndeki kuşatmanın kalkmasını ve esir takasını sağlıyor." 

"İsrail güçleri Gazze'den ayrılmadan esirler serbest bırakılmayacak"

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi; Reuters'a verdiği demeçte, İsrail güçlerinin Gazze'den ayrılacağına dair bir garanti olmadan hiçbir esirin serbest bırakılmayacağını söyledi. 

"Anlaşma mümkün"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bugün Doha'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile düzenlediği basın toplantısında Gazze'deki son duruma dair, "Hala yapılacak çok iş var ancak bir anlaşmanın mümkün ve gerçekten gerekli olduğuna inanmaya devam ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. 
 
Şeyh Muhammed ise Hamas'ın yanıtını genel hatlarıyla "olumlu" olarak nitelendirdi fakat herhangi bir ayrıntı vermeyi de reddetti.