Gündem

Halkevleri’nden asgari ücret eylemi: Erdoğan’ın jesti patronlara

30 Aralık 2019 23:52

Halkevciler, İstanbul Eminönü’nde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde, asgari ücretin 2 bin 324 lira olarak belirlenmesini protesto etti.

Açıklamada “Bugün Halkevleri olarak Kanal İstanbul’a milyonlarca lira aktaran iktidarın emekçiler için reva gördüğü 304 liralık asgari ücret artışına tepki göstermek için buradayız” dendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücret miktarının insanca bir yaşam için gerekli olan düzeyin çok altında olmasını protesto eden İstanbul Halkevleri üyeleri “Kanala değil, emekçiye bütçe” ve “Patronlara kıyak halka sefalet” sloganları attı. “Kanala 110 milyar, asgari ücrete 304 lira artış! Patronlara ‘jest’, işçilere sefalet. İnsanca yaşam istiyoruz!” yazılı pankartın açıldığı eylemde, basın açıklamasını Halkevleri Genel Sekreteri Özge Ozan okudu.

Ozan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bir ay boyunca “konuşuyor” gibi yaptıktan sonra 2020 asgari ücretini 2 bin 324 lira olarak belirledi. Erdoğan, ‘Bakalım son geldikleri nokta nedir. Tarafları memnun edecek bir adımı atarız. Jestimizi yaparız’ demişti. Görüşmeler bitti, yandaş sendika göstermelik tepkiyle masadan kalktı. Patronlar ve onların hükümeti el ele 9 milyon asgari ücretlinin, 1 yıl boyunca evini geçindirmek zorunda kalacağı ücreti açıkladı. Kanal İstanbul projesine 110 milyar lira kaynak ayıran iktidar, son 1 yıldır hayat pahalılığı ve zamlarla ücreti pula dönmüş, açlıkla, yoksullukla boğuşan emekçiye, aylık 304 liralık günlük 10 liralık artışı reva gördü” diye konuştu.

"Erdoğan'ın jesti patronlara"

Erdoğan’ın patronlara jest yaptığını ifade eden Ozan, “Ne de olsa iktidar patronlara jest yapmaya alışık; 9 kez vergi affı ile şirket vergilerini affeden onlar. Batık yandaş şirketleri kurtarmak için kamu bankaları musluğunu sonuna kadar açan onlar. Cengiz’in, Ağaoğlu’nun, Kalyon’un, Limak’ın boçları halka ödettiriliyor. Ama emekçinin kredi borcunu affeden yok” dedi.

Emekçilerin yüzde 40’ının asgari ücretle yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını belirten Ozan, “Erdoğan, asgari ücret açıklandıktan sonra ‘Bu çark dönecek’ dedi! Bu ülkede ücretli çalışanların yüzde 60’ı adına soruyoruz! Dönecek olan kimin çarkı, sermayenin mi? Yoksa emekçinin mi?” diye sordu.