Ekonomi

Halk TV yazarı Saymaz: Gürcüler sınır kapısını pazar arabasıyla geçiyor; Türk Lirası, Gürcü Lari'si karşısında bile değer kaybetti

"İhtimal, sınırı geçtikten sonra sigaraları satacaklar"

21 Temmuz 2022 14:22

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Sarp Sınır Kapısı'nda gördüğü manzaranın kendisini şoka uğrattığını belirterek,  "Gürcüler sınır kapısını pazar arabasıyla geçiyor; Türk Lirası, Gürcü Lari'si karşısında bile değer kaybetti" değerlendirmesini yaptı. 

Saymaz yazısında, "Her bir Gürcü vatandaş Türkiye'den aldığı sıvı yağ kutuları, çay, makarna ve deterjan paketleriyle ülkesine dönüyor. Ellerinde torba torba gıda malzemeleri ve temizlik ürünleri var. Kadın tuvaleti ise olağanüstü bir hazırlığa sahne oluyor. Gürcü kadınlar, içine birden çok paketin sığabildiği bebek bisküvisi kutularına free-shop'tan aldıkları sigara paketlerini diziyor. Arta kalanlarını iç çamaşırlarına dolduruyorlar. İhtimal, sınırı geçtikten sonra sigaraları satacaklar." düşüncesini dile getirdi.

Saymaz şu ifadeleri kullandı:

"Valizler lavaboda ve yerde açılıyor; makarna, pirinç ve peynir paketleri, salçalar ve yoğurt kutuları valizlere tıkıştırılıyor. Gürcüler Türkiye gümrüğünü bu şekilde geçiyor. Temel mutfak ihtiyaçları karşılandığı veya kaçakçılığın boyutu küçük çaplı kaldığı için olan bitene ses çıkarılmıyor.

Gürcistan'ın pasaport kontrol bölgesine uzanan koridorda ise Gürcü erkekler Türkiye tarafından aldıkları sigaraları kutularından çıkararak, göğüslere dolduruluyor, giysilerine yerleştiriyor. Bu manzara, öyle gizli saklı da değil. Ulu orta yapılıyor. Ülkelerinde yoksulluk ve hatta açlık sınırında yaşayan Gürcülerin mutfak ve temizlik ihtiyaçlarını, daha ucuz olduğu için Türkiye'den karşılamalarını doğal görüyorum. Gürcistan'ın emekçilerini, fukaralarını ve çaresizlerini asla eleştirmiyorum. AK Parti'nin işbilmez, liyakatsiz ve partizan kadrolarını suçluyorum. Çünkü Türk Lirası, yalnızca Dolar ve Euro değil, Gürcü Lari'si karşısında bile değer kaybetti.

İki yıl önce 1 Lari, 2 TL ediyordu. Şu an 1 Lari, 6 TL'ye denk. Gürcüler TL için artık "Harahura" ifadesini kullanıyor. İşe yaramaz demek. Çöp!"