Gündem

Halk TV yazarı İsmail Pehlivan: Alevi örgütleri, asimilasyona hizmet ederek inanç geleneğinden uzaklaşıyor

Pehlivan, Alevi örgütleri arasında Aleviliğin tanımı konusunda fikir birliği olmadığını ve bu durumun topluma da yansıdığını yazdı

22 Eylül 2024 10:03

T24 Haber Merkezi

Halk TV yazarı İsmail Pehlivan, "Alevi Örgütlenmesi Neden Sorunlu?" başlıklı yazısında, toplumların dini veya milliyet kimlikleri üzerinden kendilerini tanımladığını belirtti. Dinin toplumsal değişimi tetikleyen önemli bir etken olduğunu vurgulayan Pehlivan, dinin bazen toplumsal istikrarı bozabildiğini ancak Alevilerin hiçbir dönemde toplumsal istikrarsızlığa neden olmadığını söyledi.

Pehlivan, Alevi örgütlenmelerinin inanç geleneğinden uzaklaştığını ve bu durumun asimilasyona hizmet ettiğini yazdı. Bugünkü Cemevleri'nde Pir, Mürşid ve Rehber'in hükmünün olmadığını, Musahipli İkrar Cemleri'nin yapılmadığını belirtti. Bunun Alevi inancı açısından hayati bir sorun olduğunu ekledi ve musahiplik erkanlarının toplumsal birliğin direği olduğunu ifade etti.

Alevi kurumlarının, söylem ve inanç uygulamalarında ortak bir duruş sergileyemediğini söyleyen Pehlivan, ibadetin esası olan erkannamelerin bir kenara bırakıldığını ve Cemevi Dedeleri'nin yönetim kadrolarının direktifleri doğrultusunda yeni bir ibadet dili ve şekli uyguladığını belirtti. Alevi ibadetinin dilinin Türkçe olduğunu ve her Alevi Ocağı'nın kendi erkannamesine göre ibadetlerini gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Pehlivan, Alevi örgütleri arasında Aleviliğin tanımı konusunda fikir birliği olmadığını ve bu durumun topluma da yansıdığını yazdı. Kentleşme ile birlikte Alevilerin en büyük sorunlarının ortaya çıktığını ve geleneksel usul ve erkan yönünden doğru olmayan uygulamaların yapıldığını söyledi. Cemevlerini kontrol eden dernek ve vakıfların, bu mekanları siyasete alet ettiğini ve bu nedenle canların ibadet için Cemevlerini tercih etmemeye başladığını belirtti.

İsmail Pehlivan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.