Dünya

Hakkında 'Nazi üniforması' giydiği gerekçesiyle soruşturma başlatılan Waters: Ömrüm boyunca otoriterliğin karşısında durdum

27 Mayıs 2023 10:27

T24 Dış Haberler

Berlin'deki konserinde Nazi tarzı üniforma giydiği için soruşturma başlatılan Roger Waters, performansın eleştirilen elementlerinin açıkça faşizm karşıtı olduğunu söyledi.

Hakkında soruşturma başlatılmasının ardından Twitter üzerinden açıklama yapan Waters, "Performansımın sorgulanan elementleri açıkça faşizme, adaletsizliğe ve yobazlığa karşı bir duruştur" dedi. Waters, "Bunları başka bir şeymiş gibi göstermeye çalışmanın arkasında siyasi gerekçeler vardır" ifadelerini kullandı. 

Efsanevi Pink Floyd grubunun kurucularından olan Waters, 1980'den bu yana The Wall konserlerinde "faşist bir hizipçiyi temsil eden kıyafetlerin giyildiğini" ifade etti. Waters, "siyasi görüşleri ve ahlaki prensiplerine katılmayanların kendisini karalamaya ve susturmaya çalıştığını" iddia etti.

"Tüm hayatımı otoriterliğe ve baskıya karşı konuşarak geçirdim" diyen Waters, "Savaştan sonra ben bir çocukken Anne Frank'in adı evimizde sıkça geçerdi. O faşizm kontrolsüz bırakılırsa ne olacağının bir kalıcı bir hatırlatıcısı olarak aklıma kazındı" diye devam etti. Waters, ayrıca babasının 2. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı savaşırken öldüğünü hatırlattı. 

Waters, "Bana yapılan saldırıların sonuçları ne olursa olsun, adaletsizliği ve ona sebep olan kişileri kınamaya devam edeceğim" dedi.

17 Mayıs'ta verilen konserde solist ve bas gitarist Waters, uzun, siyah bir pardösü ve kırmızı kol bantlarıyla, imitasyon bir makinalı tüfeği izleyicilere doğrulturken görülüyor. İki çekicin çapraz durduğu, gamalı haça benzeyen sembol, 1982 yapımı, Bol Geldof'un oynadığı "The Wall" filminde de yer almıştı. Waters, kostümü ana teması faşizmin sonuçları olan The Wall albümünün konserlerinde kullanıyor

Geçen aylarda ralarında Merkezi Yahudi Konseyi'nin de bulunduğu Yahudi grupların Waters'ı Yahudi karşıtlığıyla suçlamasının ardından Münih, Frankfurt ve Köln'deki konserler iptal edilmeye çalışılmıştı. Waters, Filistin'deki İsrail işgaline karşı kampanya yürüten Filistinlilerin öncülüğündeki Boykot, Tecrit ve Yaptırım oluşumunun bir üyesi.