Gündem

Hâkimler ve Savcılar Kurulu anayasa ve ilke kararını yok saydı, noktayı koydu: AYM kararını uygulamamak serbest!

06 Haziran 2022 17:39

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi kararına rağmen akademisyen, yazar Mehmet Altan’ın tahliyesine karar vermeyen ve cezaevinde fazladan 4 ay kalmasına neden olan hâkimler hakkında işlem yapmayacağına, “kesin olarak” karar verdi. HSK Genel Kurulu, daha önce aldığı “şikâyeti işleme koymama” kararına karşı yapılan itiraza, “itirazın reddine kesin olarak karar verilmiştir” yanıtını verdi. HSK’nın Altan davasında verdiği karara paralel olarak, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan hakim Akın Gürlek de Adalet Bakan Yardımcılığı görevine getirilmişti. Bu durum, “kararların uygulanması anayasal zorunluluktur” şeklindeki uyarı metniyle TBMM ve HSK’yı göreve çağıran Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmamasının, anayasaya rağmen, hiçbir yaptırımı olmadığını ortaya koydu.

Anayasada, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurularla ilgili verdiği kararların uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğu açık biçimde belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi de CHP’li Enis Berberoğlu’nun tahliyesi ve yeniden yargılanması gerektiğine yönelik kararını uygulamayan mahkemelere, bu durumu anımsatmış, anayasayı sadece kendisinin koruyamayacağını belirterek, TBMM ve HSK’yı göreve çağırmıştı.

Ancak bu çağrının bir sonucunun olmayacağı, Berberoğlu hakkındaki kararı uygulamayan hakim Akın Gürlek’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta Adalet Bakan Yardımcılığı’na atanmasıyla anlaşıldı.

HSK da noktayı koydu

Ancak Cumhurbaşkanı’nın bu kararından da önce, AYM kararlarını uygulamayan ve insanların zarar görmesine yol açan hakim ve savcılara yönelik yaptırım uygulanmayacağını HSK’nın karar altına aldığı ortaya çıktı.

HSK, 30 Mayıs 2022’de, bu konudaki kararını Mehmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu’na bildirdi.

Çalıkuşu, daha önce AYM kararına rağmen Altan’ı tahliye etmeyen ve fazladan dört ay cezaevinde kalmasına yol açan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, HSK, bu suç duyurusu için işleme konulmaması kararı vermişti.

Çalıkuşu, bu karara karşı itiraz hakkını kullandı. Hâkimler Kemal Selçuk Yalçın, Mehmet Akif Ayaz, Orkun Dağ ve Seval Alaçam Sağlam’ın cezalandırılmasını istedi.

HSK Genel Kurulu, bunun üzerine, “işleme konulmama kararının kaldırılması konusundaki itirazın kesin olarak reddine” hükmetti. HSK, hakkındaki şikayete rağmen Yargıtay üyeliğine atanan Orkun Dağ hakkındaki dosyanın gereği için Yargıtay’a gönderildiğini de bildirdi.

Böylece, AYM kararlarını uygulamamanın yaptırım gerektirmediği, tek yetkili kurul olan HSK tarafından karar altına alındı.

Avukat Çalıkuşu, HSK’ya yaptığı başvuruların yanı sıra söz konusu hakimler hakkında tazminat davası da açmıştı. Bu dava halen sürüyor.

 


Babacan: Savcılık da mahkeme de duysun; Gezi Davası'yla ilgili şahsi bir mağduriyetim yok

Bakan Nebati: Artan enflasyon karşısında gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın alım gücünü korumak için yoğun çaba sarf ediyoruz

Akbank Sanat, kopya esere verildiği ortaya çıkan 'Günümüz Sanatçısı Ödülü'nü geri aldı!

Mahfi Eğilmez: Kur korumalı mevduat hesabı dolarizasyonu artırdı

AKSOY Araştırma: Halkın yüzde 39'u Erdoğan’ın kullandığı “sürtük” kelimesini “doğru” buluyor; sonuç AKP'nin sarstığı toplumsal barış sorununu gösteriyor!

Döviz kurları haftaya yükselişle başladı; dolar 16,60 lirayı aştı

Dünyanın en iyi 50 mutfağı listelendi; Türkiye 17'inci sırada

Otobüste taciz: Yolcu kadının fotoğrafını çekti, "2 çocuğum var, mühendisim" diye kendisini savundu!

"Fuhuş, adam öldürme gibi ağır suçlardan Türkiye'ye giriş yasağı konanların yasaklarını kaldırıyoruz” diyen Göç İkamet Danışmanlık elektrik direklerine ilan astı
" />