Politika

Hakan Fidan'nın bilgilendirme yaptığı Dışişleri Komisyonu'nda "kapalı oturum" tartışması

Dışişleri Komisyon görüşmelerinde komisyon üyesi olmayan üç vekil dışarı çıkarılmak istendi. DEM Parti'li Ömer Faruk Gergerlioğlu “Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak” ifadeleriyle tepki gösterdi

25 Temmuz 2024 15:18

Komisyon Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay'ın konuşmasıyla başlayan TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, komisyon üyesi milletvekillerini kapalı oturumda bilgilendirdi. "Kapalı oturum" kararı üzerine komisyon üyesi olmayan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, toplantıdan ayrılması istendi. Gergerlioğlu, milletvekillerinin komisyonu takip edememesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Oktay ise bu durumun TBMM İçtüzüğü’ne uygun olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, "Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak" dedi.   

Komisyon’dan yapılan yazılı açıklamada Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin dış politika ilkeleri ve öncelikleri, uluslararası yapı ve örgütlerle ilişkiler ve terörle mücadele alanındaki çalışmalar çerçevesinde komisyona kapsamlı bilgi sunduğu belirtildi.  Açıklamada, Fuat Oktay başkanlığında bugün 28. Yasama Dönemi 11'inci toplantısının yapıldığı ifade edildi.

DEM Partili Gergerlioğlu: Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak

Toplantının kapalı oturumda yapılması için verilen önerge oy birliğiyle kabul edildi. Bu karar üzerine, komisyon üyesi olmayan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, toplantıdan ayrılması istendi. Gergerlioğlu, milletvekillerinin komisyonu takip edememesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Oktay ise bu durumun TBMM İçtüzüğü’ne uygun olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, "Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak" dedi. 

ANKA'da yer alan habere göre komisyondan çıkarılan vekillerden Ekmen, kapının önünde yaptığı açıklamada, “Acaba bir sınır ötesi harekatla ilgili bir bilgilendirme mi vardı? Türkiye’nin bir savaşa müdahil olmasıyla ilgili bir karar mı alınacak? Geleneksel bir bilgilendirme kararı var burada” dedi.  

Gergerlioğlu ise, Meclis tarihinde ilk defa böyle bir skandala imza atıldığını ve Genel Kurul’daki gizli oturumlara tüm milletvekillerinin katıldığını belirtti. Gergerlioğlu, “Burada bir içtüzük maddesi ileri sürülerek Komisyon Başkanı, komisyondan çıkmamızı istedi. Ancak kendi inisiyatifiyle biz bu komisyonda kalabilirdik. Bürokratları tuttu, milletvekillerinin dışarı çıkmasını istedi. Bu Meclis’in duvarında ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ yazıyor. Yazıklar olsun. Yazıklar olsun” diye tepki gösterdi. Yarım saat bekletildiklerini ve kapalı oturum yapılacağına dair kendilerine bilgi verilmediğini kaydeden Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “Bu skandala nasıl izin veriyorsunuz” diye seslendi.

Komisyonda kapalı oturuma geçildikten sonra CHP’lilerin görüşmelerin açık yapılması yönünde önerge verdiği, ancak kabul edilmediği belirtildi.

DEVA Partililerden komisyona alınmamalarına tepki