Gündem

Hakan Fidan, NATO toplantısı için Prag'a gidiyor: Savunma ticareti kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini vurgulayacak

29 Mayıs 2024 14:23

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın NATO gayriresmi dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'ne gidecek. 

30 ve 31 Mayıs'ta Prag'da düzenlenecek toplantılarda Türkiye'nin önceliklerinden birinin müttefikler arasında savunma ticaretinin önündeki kısıtlamaların ve engellerin kaldırılması olması bekleniyor. 

Diplomatik kaynaklara göre Fidan'ın, "Müttefiklik ruhuna uygun şekilde, savunma sanayii alanındaki yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamen kaldırılması gerektiğinin altını çizmesi, müttefiklerin Vilnius Zirvesi taahhütlerine riayet etmeleri talebini" yinelemesi bekleniyor.

Fidan'ın toplantıda terörizmle mücadele konusundaki uluslararası çabalara NATO’nun katkısının artması gerektiğini vurgulaması bekleniyor.

Diplomatik kaynaklara göre Fidan, toplantıda müttefiklere "başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütleriyle mücadele konusundaki Türkiye'nin beklentilerini aktarması ve terör örgütleriyle çıkar temelli ortaklık ilişkisine girilmesinden derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunması" bekleniyor. 

Fidan'ın NATO ülkelerinden mevkidaşlarına, "terörizm tehdidiyle ortak mücadelenin NATO’nun Güney kanadının ve Avrupa’nın güvenliği için temel unsurların başında geldiğini vurgulamasının beklendiği" de aktarıldı. 

Fidan’ın NATO toplantısı kapsamında, ikili görüşmeler de gerçekleştireceği bildirildi.