Dünya

Hakan Aksay: Türkiye'nin de Rusya'ya ihtiyacı var ama Rusya'nın Türkiye'ye ihtiyacı çok daha fazla

"Putin 'tatsızlığı' sineye çekti, Erdoğan'la ilişkileri bozmaktan kaçındı"

10 Temmuz 2023 15:29

Rusya uzmanı, gazeteci Hakan Aksay, Kremlin tarafından Türkiye'de bulunan beş Azov Taburu komutanının Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile birlikte ülkelerine dönmesi meselesi hakkında yaptığı açıklama sonrası, "Türkiye'nin de Rusya'ya ihtiyacı var ama Rusya'nın (özellikle de Ukrayna savaşına başladıktan sonra) Türkiye'ye ihtiyacı çok daha fazla" yorumunu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşmesi ve Azur Taburu komutanlarını iade etmesine ilişkin olarak gözler Kremlin'e çevrilmişken, Sözcü Dmitriy Peskov'dan "Azov komutanlarının iadesi meselesini Türkiye'yle istişare etmeye başladık. Bu konu, Türkiye'de doğalgaz transfer merkezi kurma planlarını etkilemez. Türkiye'yle ilişkilerimizi sürdürme niyetindeyiz" açıklaması geldi. 

Kremlin'den gelen açıklamayı yorumlayan Hakan Aksay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "tatsızlığı sineye çektiğini, Erdoğan ile ilişkileri bozmaktan kaçındığını" söyledi. 
 
Aksay, Twitter'dan yaptığı paylaşımına şöyle devam etti:
 
"Rus lider, Erdoğan'ın Zelenski ile görüşmesinde "Ukrayna'nın NATO üyeliğini hak ettiğini" söylemesi, toprak bütünlüğü ve Kırım konusunda Moskova'yı kızdıracak tonda konuşması, SİHA üretimi açıklaması ama en çok da kendisine verdiği sözü bozup Azov (Azak) Taburu'nun savaş sonuna kadar Türkiye’de kalması gereken 5 komutanını Zelenski'ye teslim edip Ukrayna'ya göndermesinden çok rahatsız olmuştu. Moskova'nın buna nasıl tepki vereceği, Tahıl Anlaşması'nda çıkıp çıkmayacağı, hatta Putin'in TR’ye gelmekten vazgeçebileceği yorumları yapılmıştı.

Az önce Peskov, öncekine göre daha yumuşak bir dil kullanarak "kimsenin Ukrayna dahil tüm devletlerle ilişki kurma hakkına karışamayacaklarını" dile getirdi. Ve Rus-Türk işbirliğinin ve doğalgaz hub'ı projesinin süreceğini umduğunu söyledi.

Rus basınında Erdoğan karşıtı söylem başlatılmıştı. Senatör ve Fed. Kons. Sav-Güvenlik Kom. Bşk Bondarev, TR’nin "Rusya'ya dost olmayan bir ülkeye dönüşmeye başladığı" yorumunu yaparak Erdoğan'a Orban gibi dik durmasını tavsiye etmişti. Basında da “Oysa biz seçimlerde Erdoğan'a siyasi ve maddi yardım yapmıştık" vurguları gündeme gelmişti.

Buradan bir kez daha söyleyelim: Evet, Türkiye'nin de Rusya'ya ihtiyacı var ama Rusya'nın (özellikle de Ukrayna savaşına başladıktan sonra) Türkiye'ye ihtiyacı çok daha fazla."

TIKLAYIN - Kremlin: Azov komutanlarının iadesi meselesini Türkiye'yle istişare etmeye başladık, doğalgaz hub planını etkilemez