Dünya

Hafif limon, bir tutam tuz: Kimyagerden "kusursuz" poşet çay nasıl yapılır tarifi

24 Ocak 2024 15:35

Çay deyince ABD aklımıza gelen ilk ülke değildir. Çayı ılık musluk suyuyla yaparlar, her zaman kahvenin gölgesindedir. Ancak ABD'li bir bilim insanı, mükemmel çay için tarifi bulduğunu iddia ediyor.

Bryn Mawr Üniversitesi'nden kimyager Michelle Francl'a göre iyi çayın sırrı, bir tutam tuz ve çay poşetinin iyice sıkılmasında saklı.

"ABD'de iğrenç çaylar içebilirsiniz. Korkunçtur" diyen Francl, "Ülkenin orta batı bölgesinde büyüdüm; burada yoğunlukla kahve içilir, ancak benim tercihim hep çay oldu. Çay üzerine çok uzun süreler çalıştım" ifadelerini kullandı.

Francl, "Bunca yıl boyunca kimya ve çay çalışmama rağmen hala yeni şeyler öğreniyorum" dedi. 

Kimyagerin ilk tavsiyesi çayı alçak ve geniş kupalarda içmek ve kupayı önceden biraz ısıtmak. Francl'a göre sıcaklık kafein ve antioksidan miktarını artırıyor, bu da "hayati önemde aromatik bileşenler yaratıyor". 

Francl ayrıca çayın daha fazla hareket edebildiği büyük çay poşetleri kullanılmasını tavsiye ediyor.

Kimyager Francl'ın "kusursuz" çay için tavsiyeleri şöyle:

- Bir tutam tuz ekleyin. Tuzdaki sodyum iyonu, demlediğinizde çayın tadını acı hale getiren kimyasal mekanizmayı engeller. 

- Çay poşetini hızlı hızlı birçok kez suya batırın ve sıkın- Bu, kafeinin suda yavaş yavaş çözünmesini sağlayıp oluşan ekşimsi tanenleri azaltacaktır.

- Kafeinsiz çay yapmak için çay poşetini 30 saniye boyunca suya koyun ve daha sonra suyu dökün. Daha sonra aynı çay poşetine su ekleyip 5 dakika boyunca demleyin.

- Biraz limon suyu sıkmak, çay ve sudaki kimyasal elementler sebebiyle bazen içeceğin yüzeyinde oluşan "köpüğü" giderebilir.

- Çayın aroması neredeyse tadı kadar önemlidir; bu nedenle paket servis fincanından içerken en iyisi kapağını çıkarmaktır.