Dünya

Hafif geçirilen bir Covid dahi hafıza kaybına neden olabiliyor

26 Temmuz 2024 13:26

T24 Dış Haberler

Bilim insanlarına göre, hafif bir Covid enfeksiyonu bile hafızanızı ve dikkatinizi olumsuz etkileyebilir, etkileri 18 ay sonrasına kadar sürebilir.

Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, sadece hafif Covid enfeksiyonları atlatanların bile hastalıklarından aylar sonra bilişsel bozukluklarla baş başa kaldıklarını ortaya koydu.

Hafif, orta veya ağır Covid vakası geçiren 302 gönüllüden veri toplandı.

Araştırmacılar, enfeksiyondan en az 18 ay sonra IQ, dikkat, hafıza ve işlem hızının yanı sıra depresyon, anksiyete ve stres semptomlarını değerlendirdi.

Her üç grup da kalıcı hafıza kaybı ve konsantrasyon sorunu bildirdi.

"Bilişsel zorluklar kişiden kişiye değişebilir ve diğer faktörler bu sonuçları etkileyebilirken, Covid-19'un uzun vadeli semptomlarla ilişkili zihinsel sorunlara önemli ölçüde katkıda bulunuyor". 

Psikoloji Enstitüsü'nden Profesör Antônio de Pádua Serafim, "Bilişsel zorluklar kişiden kişiye değişebilir ve diğer faktörler bu sonuçları etkileyebilirken, Covid-19'un uzun vadeli semptomlarla ilişkili zihinsel sorunlara önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Pandeminin şiddetli evresi sona ermiş olsa da bu kapanmış bir vaka değil" diye konuştu.