Gündem

HaberTürk yazarı Par: Yavaş en başından beri tutarlı bir politika izliyor ve kendini siyasetin dışında tutmaya çalışıyor

30 Mayıs 2022 11:35

HaberTürk gazetesi yazarı Kübra Par, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı bın Van'da Selahattin Demirtaş sorusuna verdiği "İnşallah" yanıtı ve ardından basın danışmanı üzerinden "Selahattin Demirtaş konusunun muhatabı ABB Başkanı Mansur Yavaş değil, mahkemelerdir” açıklamasını yapmasını köşesine taşıdı. Par, "Yavaş en başından beri tutarlı bir politika izliyor ve kendini siyasetin dışında tutmaya çalışıyor." değerlendirmesini yaptı. 

Par yazısında, "Dün akşam canlı yayında bu konuyu tartışırken kimi konuklarımız Yavaş’ın böyle bir açıklama yaptırmasını eleştirerek siyasi konularda daha cesur davranması gerektiğini öne sürdü. Hatta Yavaş’ın artık adaylık ihtimalinin kalmayacağını iddia eden bile oldu. Kusura bakmasınlar ama bu türden yorumlara kesinlikle katılmıyorum. Yavaş en başından beri tutarlı bir politika izliyor ve kendini siyasetin dışında tutmaya çalışıyor. 'Adam verilen görevi yapıyor, siyasete dalıp haddini aşmıyor, kavga etmiyor' görüntüsünün onu büyüttüğünün farkında. Anketlerde diğer siyasetçileri sollamasının temel nedeni bu. Ayrıca aday olmak adına HDP’ye şirin görünmek gibi bir kaygı da taşımıyor. Zaten hatırlarsanız seçim döneminde HDP’ye tepki göstermekten çekinmemişti." ifadesini kullandı. 

Par şunları kaydetti:

"HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir" diye bir açıklama yapmıştı.

O sözlere Yavaş; "Herkes bilsin ki, kökeni ve siyasi görüşü ne olursa olsun, Ankara’da hür iradesi kendi elinde olan her vatandaşımızın oyuna talibiz. Terör örgütleriyle aralarına mesafe koyamayanlar bizden uzak olsun" diye yanıt vermişti. Yani Kürt seçmene kapı açarken HDP’ye sert tepki göstermişti. Seçim sonrasında da bu tavrına aykırı bir açıklaması olmadı. Sadece Haziran 2020’de sosyal medyada Başak Demirtaş hakkındaki çirkin ve ahlak dışı paylaşımı kınadığına dair bir tweet attı. Kürtlerle insani temelde bir araya gelirken HDP ve terörle arasına mesafe koyan, kucaklayıcı ama vatan millet sevgisinden ödün vermeyen bütünleştirici bir figür olmaya çalışıyor. Yüzde 50'ye değil yüzde 85'e sıcak gelecek bir çizgide yürüyor. Cumhur İttifakı’ndan kopmaya meyilli kararsızların da muhalif tabanın da güvenini kazanması bu yüzden. Siyaseti masa başından yapanların yanlış hesapları nedeniyle 2023’te aday olamaz belki ama bu tavır sayesinde uzun vadede kazançlı çıkacağına şüphe yok."

TIKLAYIN |  "Selahattin Demirtaş'ı istiyoruz" diyen Vanlı'ya Mansur Yavaş'tan yanıt