Gündem

HaberTürk yazarı Karaca: Muhalefet adına üzücü olan rejimin stratejisinin oyununa geliyor oluşları…

11 Eylül 2022 14:02

HaberTürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, "Bana kalırsa bazen açık bazen dolaylı olarak ele alınan, çoğunlukla da ‘endişeli muhalefet’ tarafından vurgulanan 'Kılıçdaroğlu kazanamaz' hükmünün ya da algısının basit bir nedeni var. Bence bu algıya sebep olan, sağ gösterip sol göstermeleri ile meşhur Cumhurbaşkanı’nın uyguladığı bir ‘taktik" değerlendirmesini yaptı. 

Karaca yazısında, "Kılıçdaroğlu’nun sürekli olarak 5 Haziran 1977'de yapılan genel seçimlerde CHP’ye 41.4 oranında oy kazandıran Bülent Ecevit’le kıyaslanması büyük haksızlık. Çünkü o tarihlerde sol da, Kürtler de ağırlıklı olarak CHP’de. Örnek olarak Ahmet Türk’ün siyasi geçmişine bakabilirsiniz. Ahmet Türk, 1973-74 arasında çok kısa bir süre Demokratik Parti’dedir, 1974-1980 arası CHP’de, 1987-1994 arasında ise SHP’de. Benzeri Kürt siyasi aktörler için de o yıllarda durum böyle 90’lara kadar. Nitekim bugün o yıllardan farklı olarak solun kendi partileri var ve %10 bandına yerleşmiş HDP örneğinde olduğu gibi Kürtleri temsil eden ayrı bir parti var. Bana kalırsa bazen açık bazen dolaylı olarak ele alınan, çoğunlukla da ‘endişeli muhalefet’ tarafından vurgulanan “Kılıçdaroğlu kazanamaz” hükmünün ya da algısının basit bir nedeni var. Bence bu algıya sebep olan, sağ gösterip sol göstermeleri ile meşhur Cumhurbaşkanı’nın uyguladığı bir ‘taktik’. “AK Parti karşısında hep seçim kaybetmiş Bay Kemal aday olsun da keyfimiz yerine gelsin, çünkü o zaman banko alırız” algısı yaratılmaya çalışılıyor ama buna gerçekten inanıldığı için değil. Şöyle ki… Muhalefette bedbin, yılgın, bir kez daha kaybetmeye takati kalmamış ve hırçınlığını fazlasıyla dolaysız bir biçimde ortaya koyan bir kesim var. AK Parti sıralarından “Tabii, aday olmak Kemal Bey’in hakkı” gibi ifadeler duyduklarında durdukları taraftan şüpheye ve telaşa düşüyorlar." ifadesini kullandı. 

Karaca şunları kaydetti:

"Bana kalırsa AK Parti’nin yaptığı da, bu kesimin nihilizmine, cinnet geçirme, hata yapma ve/veya sandığa gitmeyecek kadar öfkelenme potansiyeline oynayan bir strateji… Muhalefet adına üzücü olan rejimin stratejisinin oyununa geliyor oluşları…"