Ekonomi

HaberTürk yazarı: BDDK kararıyla döviz piyasasında oynaklık artacak

İhracatı da daha zor hale getirecek ve ekonomiyi yavaşlatıcı etki gösterecek

27 Haziran 2022 11:07

HaberTürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararla TL karşılığı 15 milyon liranın üzerinde döviz mevduatı bulunan şirketlere, TL cinsi kredi verilmemesi kararını değerlendirdi. Yıldırım, kararın döviz piyasasındaki oynaklığı artıracağını belirtti.

Yıldırım, artan döviz kuruyla özel sektör şirketlerinin üzerinde hali hazırda döviz stresi olduğunu belirterek şöyle yazdı:

"Bunun üzerine şimdi döviz likiditeleri azalınca dış ödemelerini nasıl yapacakları, hatta yapıp yapamayacakları riski eklenecek. Yani stres üstüne stres binecek.

Muhtemeldir ki şirketlerdeki stres artışı ile döviz piyasasında oynaklık artacak. Resmi döviz piyasası ile serbest döviz piyasası arasında kur farkının oluşup oluşmayacağı ve bunun ne ölçüde derinleşeceği ise uygulamanın süresi ve seçim tarihine bağlı olacak.

Uygulama şirketlerin ya krediye erişimini zorlaştırarak ya da döviz varlıklarını azaltarak karlarını düşürecek. İhracatı da daha zor hale getirecek ve ekonomiyi yavaşlatıcı etki gösterecek."

Yazının tamamı için tıklayın