Sağlık

HIV tedavisi görenler için iyi haber: Tarihte ikinci defa bir hasta kurtulmuş olabilir

"İşlevsel olarak iyileşti, ancak tamamen tedavi edildi demek için henüz erken"

05 Mart 2019 12:20

T24 Dış haberler

H.I.V. pozitif teşhisi konan bir kişinin vücudunda uygulanan kök hücre tedavisinden sonra yapılan testlerde HIV virüsüne rastlanmadı. İngiltere'de yaşayan adam, H.I.V. virüsünü kaptıktan sonra hastalıktan kurtulmayı başaran ikinci kişi oldu. Doktorlar yaptıkları açıklamada "Londralı hasta"nın virüse dirençli bir donörün yaptığı kemik iliği bağışının sayesinde HIV'den kurtulduğunu belirtti.

Reuters'ın haberine göre "Londralı hasta"nın HIV testleri, kendisine kök hücre nakli yapıldıktan 3 yıl sonra negatif olarak çıkmaya başladı. Kök hücre bağışını nadir bir genetik mutasyona uğramış ve bu mutasyon sayesinde HIV virüsüne direnç geliştirmiş bir donör yaptı.

Vaka ile ilgilenen ekibin lideri Doktor Ravindra Gupta, hastanın çok hassas testlerde bile HIV virüsünden arınmış gözüktüğünü belirtti. Gupta, yine de temkinli olunması gerektiğini belirterek, "İşlevsel olarak iyileşti, ancak tamamen tedavi edildi demek için henüz erken" dedi.

2007'de ABD vatandaşı Timothy Brown benzer bir tedavi ile HIV'den kurtulmayı başarmıştı. Brown bugün hâlâ HIV negatif olarak yaşamını sürdürüyor. Brown'ın tedavisi Berlin'de yapıldığı için "Berlinli hasta" olarak anılıyor. New York Times'da yer alan habere göre doktorlar Brown'a uygulanan tedaviyi başka hastalarda da tekrarlamak istedi, ancak büyük çabalara rağmen bu girişim başarılı olmadı. 

H.I.V. virüsü AIDS'e sebebiyet veriyor. Dünya çapındaki AIDS salgını şu ana kadar 35 milyon kişinin ölümüne sebep oldu ve 37 milyon kişi HIV virüsünü kaptı. Uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilen ilaçlar HIV'yi tamamen iyileştiremese bile hastalığı belli bir derecede kontrol altında tutabiliyordu.

Doktorlar, uyguladıkları tedavi ile ilgili bir sunum yapacak.