Gündem

Güzel sanatlar fakültelerinde canlı model tartışması: Çıplak modellik yapmaya zorlanıyoruz

"Arkadaşlarımız, geçim kaygısıyla çıplak modelliğe boyun eğmek zorunda kalıyor"

28 Şubat 2024 14:45

Ege Vural Hükümdar / T24 Ankara

Güzel sanatlar fakültelerinde çalışan canlı modeller, sözleşmelerinde olmamasına rağmen çıplak modelliğe zorlandıklarını aktardı. Devlet üniversitesinde çalışan bazı canlı modeller, fakülte idaresinin çıplak modellik yaptırma isteğine karşı çıktı, olayla ilgili tutanak düzenlendi. Çıplak modelliğe zorlandığını söyleyen A.Ö., "Sözleşmede yer almamasına rağmen çıplak modellik yapmaya zorlandım. Maddi açıdan zorladıkları yetmiyormuş gibi bir de bunun gibi travmatik olaylar yaşatılıyor. Şikayetçi olan arkadaşlarımızı işten çıkardıkları da oldu, her ne kadar birçoğu işine geri dönebilse de geçim kaygısıyla çıplak modelliğe boyun eğmek zorunda kalabiliyorlar" dedi.

Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanifi Gökçek, güzel sanatlar fakültesi öğrencilerine canlı modellik yapan çalışanların, çalışma şartlarının zorlaştığını ve çıplak modelliğe zorlandıklarını ifade etti. Gökçek, canlı modellerin günde beş saati aşmamak üzere çalıştırıldığını belirtti ve "Yaz tatillerinde, resmi ve dini tatil günlerinde de ücret alamayan canlı modeller, başka işte de çalışamadıkları için hayatlarını sürdürmekte oldukça zorlanıyorlar. Kira, beslenme, sağlık giderlerini karşılayamıyorlar" diye ekledi.

"Hayatlarını sürdürebilmek için ses çıkaramıyorlar"

Hanifi Gökçek, devlet üniversitelerinde canlı modellik yapan çalışanların yeni sözleşmelerle çalışma şartlarının kötüleştiğini belirtti. Güzel sanatlar fakültelerinde canlı modellik yapan çalışanların çıplak modelliğe zorlandığını aktaran Gökçek, "Arkadaşlarımız maalesef hayatlarını sürdürebilmek için buna kimi zaman ses çıkaramıyor. Bu sorunun Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi’nde oldukça yoğun olduğunu biliyoruz. Konuda hakkında YÖK’ün arkadaşlarımızın hakkına sahip çıkabilmesi için düzenlemeler yapması şart. Onuru ve gururu kırılan arkadaşlarımız zaten oldukça zor çalışma şartlarında olmaları sebebiyle seslerini kimseye duyuramıyor" dedi.

"Şikayetçi olan arkadaşlarımızı işten çıkardılar"

Dekanlık yetkilileri ve ders öğretmenleri tarafından zorla çıplak modellik yaptığını belirten A.Ö., "Sözleşmede yer almamasına rağmen çıplak modellik yapmaya zorlandım. Hem hakkım ödenmiyor hem de bu tarz bir baskıya maruz kalıyorum. Maddi açıdan zorladıkları yetmiyormuş gibi bir de bunun gibi travmatik olaylar yaşatılıyor" dedi. İçinde bulundukları olumsuzluklara itiraz eden meslektaşlarının görevlerinden uzaklaştırılabildiğini ifade eden A. Ö., "Bundan şikayetçi olan arkadaşlarımızı işten çıkardıkları da oldu, her ne kadar birçoğu işine geri dönebilse de geçim kaygısıyla çıplak modelliğe boyun eğmek zorunda kalabiliyorlar" diye ekledi.

"Sözleşmelerimiz yüzünden başka bir işte çalışamıyoruz"

Devlet üniversitelerinin güzel sanatlar fakültelerinde öğrenciler için canlı modellik yapan A. Ö., değişen mevzuatla kazançlarının zaman zaman asgari ücretin altına düştüğünü de ifade etti. Eğitim-öğretim dönemi içinde ve resmî tatiller hariç tutularak çalıştırıldığını ifade eden A.Ö., sözleşmeleri yüzünden başka bir işte çalışamadıklarını belirtirken, kazançlarının yarı yarıya kadar düştüğünü aktardı.

Sigorta primlerinin yatırılmadığını ifade eden A.Ö., "Ücretlerimiz yaz tatillerinde, resmi ve dini tatillerde kesiliyor, bu sebeple sigorta primlerimiz de yatırılmıyor. Haliyle yıl bazında eksik kaldığı için emekliliğimiz de zorlaşıyor" dedi.