Ekonomi

Güvence hesabından 9 ayda 328.1 milyon lira ödendi

Ödemelerin önemli kısmını kaza sonucu oluşan “maluliyet” durumları oluşturdu

05 Kasım 2019 10:12

 

Trafik, tehlikeli madde, maden çalışanları gibi zorunlu sigortalar kapsamında özellikle sigortalının belirlenememesi halinde kişilere koruma sunan Güvence Hesabından, ilk 9 ayda 3 bin 948 adet dosyaya 328.1 milyon liraya ulaştı

Cumhuriyet'ten Serhat Aligil'in haberine göre hesap, sigortalının belirlenememesi yanında rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli sigortanın bulunmaması veya çalınmış veya gasp edilmiş araçlarla kazaya sebebiyet verilmesi durumlarında, kazalarda zarar gören kişilerin, sigorta güvencesinden yoksun kalmaları nedeniyle uğrayacakları bedeni zararların gideriyor.

"İflas ve ruhsat iptali"

Bu tür ödemelerin çok önemli bir kısmının nedeni kaza sonucu oluşan “maluliyet” durumları. İlk 9 ayda bu nedenle yapılan tazminat ödemesinin tutarı 162.3 milyon lira oldu. İkinci sırada ise 96.6 milyon liralık ödemeyle “ölüm ve defin” bulunuyor. Ayrıca “maddi” hasarlar nedeniyle 63 milyon lira, “tedavi” nedeniyle 6.3 milyon lira ödendi. Öte yandan bu hesap kapsamında yapılan toplam ödemelerin bir kısmı da, Sigortacılık Kanunu’nun 14/c maddesi (sigorta şirketinin iflası ya da ruhsat iptali) gereğince yapıldı. Bunların ilk 9 aylık tutarı, 1155 hasar dosyası için 77.2 milyon lira oldu.