T24 Dış Haberler
Güney Kore'de muhalefet partilerinin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle meclise sunulan ikinci azil önergesi kabul edildi.
3 Aralık'ta Meclis ve milletvekillerinin hamlesiyle sıkıyönetim ilanı yalnızca 6 saat süren Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında ikinci kez verilen azil önergesi, milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 300 milletvekilinin tamamının katıldığı oylamada 204 lehte, 85 aleyhte, 3 çekimser ve 4 geçersiz oy kullanıldı. Böylece önerge, gereken 200 oyu geçerek kabul edildi.
Önergenin kabulü için meclis üye tam sayısının 3'te 2'sini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oyu gerekiyor. Ulusal Meclis'teki 300 sandalyeden 192'sine sahip olan muhalefet bloğu, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.
Yetki ve görevleri elinden alınacak ancak görevde kalacak
Meclis Başkanı Woo Won-shik'e göre, Yoon'un başkanlık yetki ve görevleri, görevden alma belgesinin kopyalarının kendisine ve Anayasa Mahkemesi'ne teslim edilmesinin ardından askıya alınacak. Başbakan Han Duck-soo, başkanvekili olarak görevi devralacak.
Yetkileri askıya alındıktan sonra Yoon, Anayasa Mahkemesi'nin görevden alınıp alınmayacağına karar verene kadar görevde kalacak.
Yoon'un görevden alınması artık mahkemelere bağlı
Oylama, Yoon'un görevden kalıcı olarak alınacağını garanti etmiyor. Anayasa Mahkemesi önünde bir duruşma yapılması gerektiğinden, azil sürecinin tamamı haftalar sürebilir.
Eğer 9 üyeli konseyin 6'sı azil kararının onaylanması yönünde oy kullanırsa ancak o zaman Cumhurbaşkanı görevden alınmış olacak. Bu senaryoda, karardan sonraki 60 gün içinde bir sonraki başkan için seçim çağrısı yapılacak.
Meclis Başkanı Woo Won-shik, “Halkımıza, yıl sonunuzun biraz daha mutlu geçmesini ve iptal edilen tüm yıl sonu kutlamalarınızın yeniden yapılmasını umuyoruz” dedi ve milletvekillerine teşekkür etti.
İlk azil önergesi reddedilmişti
Ulusal Meclis'te benzer bir azil önergesi, 7 Aralık'ta, PPP milletvekillerinin çoğunun oylamayı boykot etmesi nedeniyle yeterli sayıya ulaşamayıp kabul edilmemişti. Yalnızca 3 PPP milletvekilinin önerge için oy kullandığı bildirilmişti.
PPP lideri Han Dong-hoon, hafta içinde yaptığı açıklamada, muhalefetin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınmasını talep ettiği önergeyi desteklediğini bildirdi.
Han, Yoon'un meclis tarafından görevden alınmasının şu anda "tek geçerli yöntem" olduğunu belirterek, "Gelecek azil oylamasında, partimizin milletvekilleri meclis salonuna girerek kendi inanç ve vicdanları doğrultusunda oylamaya katılmalı." ifadesini kullanmıştı.
Ne olmuştu?
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.
Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.