Dünya

Güney Kore’deki faciada, yetkililerin uyarıları dikkate almadığı ortaya çıktı

29 Temmuz 2023 10:54

T24 Dış Haberler

Güney Kore’de temmuz ortalarında meydana gelen selde, yetkililerin bir alt geçitte yaşanan taşkınla ilgili daha önce yapılan uyarıları dikkate almadığı ortaya çıktı. Yetkililer, toplamda 36 yerel yetkili hakkında soruşturma açıldığını ifade etti.

15-16 Temmuz tarihlerinde yaşanan sel felaketi, ülke genelinde 40 kişinin ölümüne sebep olurken, maddi zararı da beraberinde getirdi.

Seul'ün güneyindeki Cheongju kentinde bulunan bir alt geçit, hafta sonu yağan şiddetli yağmur nedeniyle patlayan nehir kıyısından gelen sularla doldu. Köprü altında aniden biriken su, taşkın oluşturdu ve 14 kişinin can vermesine sebep oldu.

Aralarında bir otobüsün de bulunduğu on beş araç su altında kalan geçitte mahsur kaldı ve sadece 9 kişi kurtulabildi. Yetkililer araçları kurtarmak için birkaç gün çalışmak zorunda kaldı.

BBC’nin haberine göre, trajediden sonra başlatılan soruşturmada, yetkililerin olay öncesinde sele ilişkin çok sayıda uyarıyı dikkate almadıkları ve olayın önlenebileceği tespit edildi.

Güney Kore’de hükümet politikalarının koordinasyonuyla görevli Bakan Bang Moon-kyu, yaşanan sel felaketinin, “çok sayıda kurumun çeşitli uyarılar almasına rağmen durumun ciddiyetinin farkına varamaması ve aktif bir şekilde müdahale edememesinin sonucu” olduğunu söyledi. Bakan, olay günü acil yardım hatlarına, “olası bir alt geçit taşkını konusunda uyarıda bulunan üç adet çağrı yapıldığını” sözlerine ekledi.

Yerel yetkililerin, nehirden gelecek olası bir taşkını engellemek için örülen nehir setlerini, daha zayıf bir versiyonuyla değiştirdikleri tespit edildi.

Bakan Bang, "Hükümet, seçilmiş pozisyonlar da dahil olmak üzere kazadan sorumlu olanların görevden alınmasını talep etmeyi planlıyor" dedi.