Dünya

Güney Kore’de selden ölenlerin sayısı 39’a yükseldi

Devlet Başkanı, yetkilileri hatalı müdahaleyle suçladı

17 Temmuz 2023 08:32

T24 Dış Haberler

Güney Kore’de günlerdir devam eden sağanak yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı, su altında kalan bir alt geçitte ölü bulunan bir düzine kişinin de kaybedilmesiyle 39’a yükseldi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yetkilileri afet müdahale kurallarına uymamakla suçladı.

Haziran sonunda başlayan yağmur mevsimi doruk noktasına ulaşırken perşembe gününden bu yana yağmurlar, ülkenin orta ve güney bölgelerini etkisi altına aldı. Güney Kore İçişleri Bakanlığı da ülke genelinde dokuz kişinin kaybolduğunu ve 34 kişinin yaralandığını bildirdi.

Reuters’ın aktardığına göre, aralarında gece boyunca çıkarılan üç cesedin de bulunduğu on iki ölüm, cumartesi günü bir nehir setinin çökmesinin ardından bir otobüs de dahil olmak üzere 16 aracın sele kapıldığı Cheongju kentinin merkezindeki bir tünelde meydana geldi. Dokuz kişi de yaralandı.

Olay, Güney Kore'nin sel hasarını önleme ve müdahale etme çabalarına ilişkin soruları alevlendirdi. Yolu düzenli olarak kullanan bazı sürücüler, sel tahminlerine rağmen alt geçide erişimi yasaklamadığı için hükümeti suçladı.

Hükümet geçtiğimiz yıl, son 115 yılın en şiddetli sağanak yağışlarının Seul bölgesini vurması, en az 14 kişinin hayatını kaybetmesi ve metroların, yolların ve evlerin sular altında kalmasının ardından iklim değişikliği kaynaklı felaketlerle daha iyi başa çıkmak için adımlar atma sözü vermişti.

Yurtdışı gezisinden yeni dönen Yoon, pazartesi günü afet müdahalesi konusunda kurum içi bir toplantı düzenledi ve savunmasız bölgelerin kötü yönetilmesi nedeniyle durumun daha da kötüleştiğini söyledi.

Yoon, toplantıda yaptığı konuşmada, "Geçen yıldan bu yana tehlikeli bölgelere ulaşım kontrolünü ve önleyici tahliyeyi defalarca vurguladık, ancak afet müdahalesinin temel ilkeleri yerinde tutulmazsa, kamunun güvenliğini sağlamak zordur" dedi.

Yetkilileri, mağdurları kurtarmak için azami çaba göstermeye çağıran Yoon, selden etkilenen bölgelerin özel afet bölgesi olarak belirlenmesi de dahil olmak üzere kurtarma çalışmaları ve etkilenen aileler için destek sözü verdi.