Dünya

Güney Kıbrıs'ta yüklenen Open Arms, Gazze için yardım koridorunu kullanan ilk gemi olacak

AB, koridor için pazar gününe işaret etmişti

10 Mart 2024 07:31

T24 Dış Haberler

İnsani yardımla dolu bir gemi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. 

ABD'li bir yardım kuruluşu, cumartesi günü geminin GKRY'deki Larnaka limanında yüklenmekte olduğunu söyledi. Open Arms isimli gemi, Avrupa Birliği Komisyonu'nun pazar günü açılacağını umduğu deniz koridorunu kullanan ilk gemi olacak. 

Öte yandan İsrail istihbarat kuruluşu Mossad, İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes anlaşması sağlanması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Mossad direktörü David Barnea, cuma günü ABD'li mevkidaşı William Burns ile bir araya gelip Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması hakkında konuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan konuyla ilgili açıklamada, "Anlaşmazlıkları azaltmak için aracılarla sürekli temas ve koordinasyon devam ediyor" denildi.

İsrail bayraklı Open Arms gemisi, Larnaka'ya üç hafta önce demirledi. GKRY, Gazze'ye coğrafi olarak en yakın konumda bulunan AB ülkesi. 

ABD'li Dünya Merkezi Mutfağı'nın gemiyi yardımlar "donattığı" belirtildi. Dernek, gemiyle aynı adı taşıyan STK Open Arms ile birlikte, kıyıya yeterince yaklaştıklarında mavnayla yardımları Gazzelilere yollayacaklarını ifade etti. Open Arms, geminin AB'nin deniz koridorunu beklediğini ifade etti. 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Larnaka'da yaptığı açıklamada detay vermeden koridordun pazar günü açılmasını umduklarını söyledi. 

Gazze'de mevcut olarak çalışan bir liman bulunmuyor, bu sebeple yardımların nerede indirileceği merak konusu. Öte yandan yardım taşıyan gemilerin İsrail tarafından incelemeye tabi tutulup tutulmayacağına dair bir açıklama yapılmadı.  

Arabulucular üzerinden ateşkes için temaslar sürerken, İsrail bölgeye saldırmaya devam ediyor.  

Lübnanlı kaynaklar, cumartesi günü İsrail saldırısının güney Lübnan'da bir köyü vurarak beş kişilik bir aileyi öldürdüğünü ve dokuz kişiyi yaraladığını söyledi. İsrail ordusu henüz bu konuyla ilgili yorum yapmadı. 

Gazze'de bir füze, henüz savaş görmemiş son noktalardan olan Refah'taki en büyük apartmanlardan birini vurdu ve hasar verdi. 

Mısır sınırının yaklaşık 500 metre uzağında bulunan 12 katlı binada ölen olmadığını, ancak onlarca ailenin evsiz kaldığı vurgulandı. 

Binanın 300 sakininden biri, The Guardian'a yaptığı açıklamada İsrail'in 30 dakika önceden kendilerine saldırı olacağına dair bilgi verdiğini söyledi.