Dünya

Güney Kıbrıs basını: Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile'deki olaylar nedeniyle Türk tarafını kınayan açıklamasını veto etti

21 Ağustos 2023 08:53

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "Kıbrıs'ta Türk tarafını BM Barış Gücü'ne karşı güç kullandığı" iddiasıyla kınayacağı bir açıklama yayımlamasını veto ederek engellediği belirtildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin en yüksek tirajlı gazetesi Phileleftheros'dan Michalis İgnatiou'nun haberine göre, Britanya'nın BM Daimi Temsilciliği tarafından yazılan metni daimi üyelerden ABD ve Fransa da destekledi. Phileleftheros, Çin'in de metne bir itirazda bulunmadığını iddia etti. 

Habere göre, Rusya ise metni kabul edilebilir bulmadıklarını ifade ederek veto etti. 

Phileleftheros, "Kararın bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından alındığına inanıldığını" yazdı. 

İgnatiou, Rusya'nın veto kararının BMGK'nın diğer üyeleri arasında rahatsızlık yarattığını ve pazartesi başka bir girişimde daha bulunulacağını öne sürdü.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), cuma günü BM Barış Gücü kontrolündeki tampon bölge Yeşil Hat'ta bulunan Pile köyünü Yiğitler'e bağlayan karayolunun iyileştirilmesi için çalışmalara başlamıştı. BM Barış Gücü, KKTC'nin bölgede çalışma yapma yetkisi olmadığını belirterek, müdahalede bulunmuştu. KKTC'li yetkililer de müdahaleye karşılık vermişti.

TIKLAYIN | Karma köy Pile’de ne oluyor, Kıbrıs’ta neden gerilim yükseldi; 8 başlıkta KKTC-BM arasındaki ‘yol’ gerilimi